22. novembra 2011.
0

Sarajevska filharmonija u BKC-u u Zenici

Sarajevo-x.com
Sarajevska filharmonija će u utorak 22. novembra 2011. godine izvesti simfonijsku bajku za djecu "Peća i vuk", kompozitora Sergeja Prokofjeva, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 17:00 sati.

"Zadovoljstvo nam je da našim najmlađim sugrađanima, djeci predškolskog i školskog uzrasta, pružimo nešto novo, edukativno, lijepo i zabavno. Uz dirigenticu Samru Gulamović, glumca-naratora Marija Drmaća i orkestar Sarajevske filharmonije djeca će uživati u muzici koju nemaju priliku svakodnevno slušati", istakli su iz Sarajevske filharmonije.

Simfonijska bajka "Peća i vuk" je djelo sa kojim se djeca svih većih svjetskih centara susreću na scenama svojih pozorišta još od 1936. godine. Zanimljivom i duhovitom pričom o hrabrom dječaku Peći, koji uz pomoć životinja i lovaca uspijeva uhvatiti zločestog vuka i smjestiti ga u zoološki vrt, kompozitor nas vješto uvodi u čudesni svijet orkestra. Uz pomoć lajtmotiva djeca uče povezati zvuk instrumenta sa određenim likom. Tako svaki instrument predstavlja neku životinju: mačku predstavlja klarinet, ptičicu flauta, patku oboa, vuka rog, djeda fagot, a samog Peću gudači...

Ova simfonijska bajka u svijetu je doživjela veliki broj ekranizacija i izvedbi među kojima je i animirana verzija Walta Disneya. U ulozi pripovjedača izmijenila su se mnoga popularna imena iz svijeta filma, muzike i politike kao što su Leonard Bernstein, Sophia Loren, Sean Connery, Patrick Stewart, David Bowie, Sting, Bill Clinton, Mihail Gorbačov.

Ako vas zanima hoće li ovoga puta mali, hrabri Peća uspjeti uhvatiti zlobnog vuka posjetite Bosansko narodno pozorište Zenica 22. novembra 2011. godine. Ulaz je slobodan.