Kultura
0

Sarajevska filharmonija sutra ugošćava maestra Thomasa Koncza

FENA
Sarajevska filharmonija će u petak, 19. februara u Narodnom pozorištu ugostiti maestra Thomasa Koncza, koji će nastupiti u okviru "Godine kulture BiH Austrija 2016".

Studije dirigovanja i kompozicije diplomirao je na Franz Liszt muzičkoj akademiji u Budimpešti i na Univerzitetu za muziku u Beču sa najvišim nagradama. Osvajao je nagrade na međunarodnim takmičenjima za dirigente u Beču, Kopenhagenu, Milanu i Firenci. Kao gost dirigent predvodio je mnoge svjetski poznate orkestre poput Berlinske filharmonije, Bečkog simfonijskog orkestra, Mozarteum orkestra iz Salzburga i dr.

Pod dirigentskom palicom maestra Koncza orkestar Sarajevske filharmonije će izvesti jedno od najpoznatijih djela Antonina Dvoraka, 9. simfoniju u e-molu "Iz Novog svijeta", popularne Mađarske plesove Johannesa Brahmsa i Schrumpf Symphonie austrijskog kompozitora Kurta Schwertsika.

Koncert se organizira u saradnji sa ambasadom Austrije u BiH, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.