Na pozornici kod Vijećnice
0

Sarajevska filharmonija otvorila 17. festival "Baščaršijske noći"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Koncertom Sarajevske filharmonije na centralnoj pozornici kod Vijećnice večeras je svečano otvoren 17. tradicionalni ljetni festival "Baščaršijske noći", koji će ove godine ponuditi lepezu kulturnih događaja iz svih oblasti umjetničkog stvaralaštva tokom cijelog jula.

Uz simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije nastupili su solisti - gosti iz Beograda Vladimir Marković (violina) i Ljubica Sekulić (harfa), te Sakib Lačević i Vedran Tuce, pod dirigentskom palicom gosta iz Austrije Ralfa Kirchera.

Festival je proglasio otvorenim premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, naglasivši da je riječ o događaju s određenom multikulturalnošću Sarajeva, njegovim naslijeđem, stvarnim i duhovnim stečevinama, te svim onim što se zove kultura i historija Sarajeva.

"Baščaršijske noći predstavljaju kulturni kapital Sarajeva i imaju veliki značaj u očuvanju i prenošenju kulturnog identiteta i kulturne baštine. Sarajevo, grad u srcu BiH, s bogatom prošlošću, ostaje dosljedan sebi, dajući doprinos svakoj epohi, njegujući izvornu bh. matricu", kazao je Musić.

Svim umjetnicima je poželio dobrodošlicu, izrazivši želju da Festival bude jedinstveni kulturni koridor koji će izgraditi još jedan most dijaloga, tolerancije i različitosti.

Goste i publiku pozdravio je i direktor JU "Sarajevo art", organizatora Festivala, Saša Salihović, istaknuvši da 17. festivalsko izdanje nudi poseban užitak u julskim sarajevskim noćima. I ove će godine, kazao je, Festival biti domaćin umjetnicima iz brojnih zemalja, čineći time mjesto sastajanja i dodira mnogih kultura i tradicija.

"Baščaršijske noći" i ove će godine obogatiti kulturnu scenu Sarajeva sadržajima za sve ukuse - izložbama, koncertima ozbiljne, latino, rock, pop, sevdalinke i narodne muzike, predstavama iz BiH i inostranstva, te drugim zanimljivim događajima.

Riječ je o 47 programa, u okviru kojih će se na oko 20 lokacija predstaviti više od 1.200 izvođača, od kojih 250 dolazi s različitih kontinenata.

Iz iznimno bogatog programa mogu se izdvojiti koncerti grupa Letu štuke, Mostar sevdah reunion, Zoster, Punkt, Enesa Begovića, predstave "Više sreće ovaj put" i "Mijenjamo žene" iz Beograda, izložbe slika Mustafe Arapija iz Albanije, "Žena u znaku žudnje" akademske slikarice Sonje Radan i "100 pogleda" mladih iz italijanskog mjesta Corleone, te noć sefardske kuhinje, večer mađarskog plesa i čardaša, moderni ples, te drugi dječiji i programi iz repertoara klasične muzike.

Tradicionalno će u okviru Baščaršijskih noći 17. jula biti otvoren i 15. međunarodni festival folklora Sarajevo 2012, uz više od 300 učesnika iz Mađarske, Kipra, Italije, Turske i Albanije.