Kultura
0

Sarajevska filharmonija otkazala učešće u predstavi kako bi ukazala na postojeće probleme

FENA
Sarajevska filharmonija otkazala je učešće svog orkestra u sutrašnjoj predstavi "Nikola Šubić Zrinjski" u Narodnom pozorištu kako bi pažnju javnosti skrenula na postojeće probleme između ove institucije i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sarajevska filharmonija oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem tvrdi kako je, u cilju rješavanja nagomilanih problema koji se odnose na usklađivanje programske šeme sa Narodnim pozorištem te finansiranje projekata, njen Upravni odbor pokušao već devet mjeseci putem raznih dopisa zakazati sastanak sa Upravnim odborom Narodnog pozorišta, ali niti na jedan nije dobila odgovor.

U ovoj instituciji tvrde kako je tim povodom pozivan ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić da prisustvuje sastancima UO Sarajevske filharmonije, ali se on nije pojavio ni na jednom sastanku.

"Isprika o njegovoj zauzetosti ne stoji, pošto je bio prisutan skoro na svim sastancima UO Narodnog pozorišta. Pored toga, u posljednje vrijeme je dolazilo do verbalnih uvreda članova Sarajevske filharmonije, čak su neki pojedinci zaposleni u Tehnici Narodnog pozorišta, fizički prijetili članovima Sarajevske filharmonije", navodi se u saopćenju Sarajevske filharmonije.

Iako je o svemu bio obaviješten i direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer, protiv izgrednika nikada nisu poduzete nikakve disciplinske mjere.

Dalje se navodi kako je u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo 2. februara ove godine održan sastanak na kojem je odlučeno da se hitno sastanu Upravni odbori ovih institucija, kako bi zajednički riješili pomenute probleme.

Međutim, predsjednica UO Sarajevske filharmonije Dunja Dimitrijević do danas nije dobila pismo u kojem se traži održavanje sastanka, zaključuje se u saopćenju.