{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska filharmonija oduševila talijansku publiku

6.11.2013. u 10:46
107
6
Sarajevska filharmonija oduševila talijansku publiku
107
U prekrasnoj dvorani Teatra Coccia u Novari, sagrađenoj 1886. godine, sinoć je Sarajevska filharmonija održala cjelovečernji koncert i još jednom dokazala da je najbolji kulturni ambasador Bosne i Hercegovine. Bilo je to još jedno uspješno gostovanje orkestra u njihovoj 90. godini postojanja.Koncert je održan u okviru festivala posvećenog mladom dirigentu Guidu Contelliju koji je poginuo u avionskoj nesreći u 36. godini, a kojeg su njegovi suvremenici već vidjeli kao dirigenta koji će obilježiti 20. stoljeće. Uz organizatora festivala, gostovanje našeg orkestra omogućilo je i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Popularni Koncert za klavir i orkestar br. 2 Sergeja Rahmanjinova u fantastičnoj izvedbi ruskog pijaniste Petera Laula i isto tako popularnu Simfoniju "Iz Novog svijeta" Antonina Dvoržaka, pod sigurnom rukom maestra Uroša Lajovica, talijanska publika je nagradila snažnim i dugotrajnim aplauzom.Sarajevski filharmonisti su uz ovacije ispraćeni sa scene nakon još dvije izvedbe na bis, Andante u G duru W. A. Mozarta i Slavenskog plesa br. 8 Antonina Dvorżaka.

Po povratku u Sarajevo do kraja godine Sarajevska filharmonija najavljuje koncert 29. i 30. novembra sa poznatom francuskom čelisticom Anne Gastinel te tradicionalni Novogodišnji koncert 31. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: