Kultura
0

Sarajevska filharmonija: Grandiozna deveta Beethovenova simfonija za kraj sezone

FENA
U danima obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, koncertom pod simboličnim nazivom "Road to World Peace" Sarajevska filharmonija završava koncertnu sezonu 2013/2014, ali i svečano otvara ovogodišnji festival "Baščaršijske noći".

Ideja projekta "Road to World Peace“ osmišljena je od strane maestra Toshia Yanagisawe, kako bi ujedinila umjetnike iz različitih dijelova svijeta, a sa posebnim akcentom na umjetnike balkanskog područja. Osnovni motiv i jeste podizanje međuetničkog prosperiteta na Balkanu.

Projekat je započeo u augustu 2013. godine izvedbom 9. simfonije L. van Beethovena na otvorenom u Tokiju, nastavljen mnogim koncertima širom svijeta, a završava u Sarajevu u Narodnom pozorištu izvedbom ove grandiozne posljednje simfonije genijalnog kompozitora. Uz učešće hora iz Japana, članova Balkan Chamber orkestra, hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevske filharmonije i solista Aide Čorbadžić (sopran), Irene Parlov (mezzosopran), Amira Saračevića (tenor) i Ivana Šarića (bas), koncert će biti održan u subotu, 5. jula, s početkom u 19 sati.

Publika će također čuti Mozartov koncert za klavir i orkestar No.13 u izvedbi slijepog pijaniste iz Japana, Takeshija Kakehashija, dobitnika 2. nagrade na internacionalnom Long-Thibaud-Crespin takmičenju u Francuskoj. Ulaz na koncert je slobodan, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta u terminima od 09. do11.30 i 15 do 19. sati.