Kultura
0

Sarajevska filharmonija gostuje u bečkom Musikvereinu

FENA
Musikverein
Musikverein
U Narodnom pozorištu u Sarajevu u srijedu je održana konferencija za novinare povodom večerašnjeg koncerta Sarajevske filharmonije čiji je prihod namijenjen za obnovu sarajevske Vijećnice.

Na repertoaru večerašnjeg koncerta bit će Beethonov Koncert za klavir i orkestar Broj 5 u Es duru op. 73 i Peta simfonija u e molu opus. 67 istog autora. Beethovena djela izvodit će simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije pod dirigovanjem maestra Emira Nuhanovića i sa solisticom na klaviru Jasminskom Stančul iz Austrije.

Stančul je izrazila zadovoljstvo što će biti u prilici da izvede neke od najvrednijih Beethonevih djela i istovremeno je čestitala Sarajevskoj filharmoniji što će održati koncert u Muskivereinu u Beču 28. juna. Također je izjavila kako je posebno zadovoljna prilkom da nakon pet godina ponovo nastupa u Sarajevu, gdje je upoznala i svog sadašnjeg supruga.

"Muskiverein je muzička kuća u kojoj nema mogućnost svaki orkestar da se predstavi i želim vam od srca da se tu predstavite u najboljem svjetlu", izjavila je Stančul.

Novinarima se također obratio i Josef Laiter, organizator koncerta Sarajevske filharmonije planiranog za 28. juni u Musikvereinu.

Laiter je podsjetio kako je grupa austrijskih entuzijasta, među kojima je bila i specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH Sonia Moser -Starrach, koja se zainteresovala za projekt obnove sarajevske Vijećnice, upostavila organizaciju koja potpomaže taj projekt. Tokom kontakata predstavnika te organizacije s maestrom Emirom Nuhanovićem stvorena je inicijativa o kulturnoj razmjeni između dva grada i gostovanju Sarajevske filharmonije u Beču te čuvernog Muškog hora iz Beča u Sarajevu.