Nakon zemljotresa
194

Sarajevska Druga gimnazija organizuje humanitarni koncert za pomoć srušenoj školi u Albaniji

I. Č.
Vijeće učenika Druge gimnazije iniciralo je pripremu velikog humanitarnog događaja otvorenog tipa, u subotu 21. decembra, u svrhu prikupljanja sredstava za pomoć školi Shkolla 9-vjeçare Sami Frasheri koja je srušena usljed nedavnih zemljotresa.

"Događaj će se sastojati iz dva dijela. Prvi dio događaja bit će humanitarni bazar, od 10 do 14 sati. Na bazaru će posjetioci imat priliku kupiti rukotvorine koje su izradili učenici ove škole. Drugi dio je humanitarno izvođenje nove školske predstave u 14 sati. Predstavu je podržao EU Infocentar", saopćeno je iz Druge gimnazije.

U saopćenju je navedeno kako je dramska predstava "Prije zvona" glasan prosvjed protiv vršnjačkog nasilja, protiv šutnje, srama, nejednakosti i nepravde.

"Radnja se dešava 20 minuta prije školskog zvona, koje paralelno posmatramo iz perspektiva različitih likova, pritom se baveći pitanjima identiteta, zanemarivanja kao oblika nasilja nad djecom te porodičnim zlostavljanjem. Dotiče se i pitanja savjesti koja se često u našem društvu probudi prekasno", stoji u saopćenju.

Glumci su Din Hodžić, Amna Pašanović, Iman Peljto, Taner Bajrović, Ida Savić, Arman Alečković, Dženana Terzić, Hana Ćatić, Feriha Babić, Asja Muftić, Aida Topić. Za režiju je zaslužna profesorica Ida Avdibegović a tim produkcije čine Aldin Karahasanović, Marko Velimirović, Džana Zerem i Iris Teftedarija.

Treći dio humanitarnog događaja bit će i koncert mladih autora i izvođača – Zbendaj u Drugoj, Kontrapunkt bend, nagrađivana mlada soul pjevačica Amina Bilalbegović, mladi lokalni reper Din Hodžić - Shizi, reper Nyca (ovogodišnji pobjednik državne RedBull Raplike), kao i FMJAM-ov DJ Merakoon (Feđa Šolak).

"Događaj je otvorenog karaktera i pozivaju se svi da se pridruže ovoj humanitarnoj

inicijativi. Cijela ulaznice je 5 KM", saopćeno je iz Druge gimnazije.