{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Svega za ponijeti": Malo drugačiji suveniri iz Sarajeva

5.8.2013. u 22:24
0
25
"Svega za ponijeti": Malo drugačiji suveniri iz Sarajeva
0
U Galeriji savremene umjetnosti Java izloženi su radovi šest sarajevskih umjetnica iz oblasti primjenjene umjetnosti - produkt i grafičkog dizajna. Izložba je prodajnog karaktera, a cilj joj je da turistima ponudi malo drugačije i savremenije suvenire sa tradicionalnom idejom.
Izložba obuhvata radove Aleksandre Nine Knežević, Amile Smajlović-Pozder, Amre Zulfikarpašić, Ljiljane Majkić, Naide Begović i Nataše Perković.

"Mi smo sve akademske grafičke dizajnerice i likovne umjetnice. Kada smo vidjele šta se sve prodaje na Baščaršiji, odlučile smo da damo i neku drugu ponudu suvenira koje turisti i gosti mogu ponijeti iz Sarajeva. Odlučile smo da napravimo nešto novo i savremeno, a sa tradicionalnom idejom. Ja sam radila simbole Sarajeva. Nastali su još prije sedam godina, a ove godine su dobili neku drugu formu, malo komercijalniju. Pojavili su se na torbama, cekerima, bedževima, slikama i plakatima", izjavila je za Klix.ba Aleksandra Nina Knežević, jedna od autorica izložbe.

Ljiljana Majkić je prikazala svoje haljine i nekoliko komada nakita. Motivi na haljinama predstavljaju Sarajevo, a skice je uradio dizajner Branko Mićić. Naida Begović je radila goblene sa slikama i prizorima iz Sarajeva, koje je pikselizirala, a zatim izvezla.

Mila Melank, generalna sekretarica Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH i koordinatorica izložbe, nam je objasnila kako izložba predstavlja radove autorica iz udruženja te da oni, kao udruženje, pokušavaju da dobiju prostor u kojem bi se mogli izlagati radovi autora udruženja.

"Mi imamo više od 250 članova, od kojih svi rade unikatne predmete ili serijske, koje bismo mogli prodavati i kao suvenire i kao umjetničke predmete. Trenutno smo u pregovorima sa Općinom Centar, oni su zainteresovani za saradnju, a mi pokušavamo da nađemo adekvatan prostor", rekla nam je Melank.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: