Ljubo Lah (1930.-2010.)
0

Sarajevo već zaboravilo jednog od najznamenitijih bh. slikara

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na groblju Sv. Mihovil u Sarajevu, tiho kako je i živio, ispraćen je jedan od najznamenitijih bosanskohercegovačkih slikara koji je ostavio veliki trag u slikarstvu nekadašnje Jugoslavije, ali ništa manje nije bio cijenjen i u cijelom svijetu.

Ljubomir Ljubo Lah dok je bio mlađi mnogo je putovao, a kako je o njemu napisao u jednom od kataloga Dr. Vijeko-Božo Jarak, Lah je svjesno prihvatio život stanovita odricanja i žrtve, osame i društvena zaborava, te je posljednje dane života provodio je u svoja četiri zida, uz muziku i slikarski stalak, prelistavajući monografije svjetskih slikara.

Pored brojnih svjetskih priznanja, Lah je bio i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, a iza sebe ostavio je bogat i osebujan opus umjetničkih djela i ostvarenja, koja se nalaze u posjedu uglednih svjetskih galerija, galerista i privatnih kolekcija.

Od Ljubomira Laha danas su se u Sarajevu oprostili članovi porodice i najbliži prijatelji. Sramotno je da nije bilo više slikara, kako onih koji su ga poznavali, tako i mlađih kojima su djela Laha zasigurno poslužila kao uzor u radu. Za srijedu je najavljena i komemoracija u čast Ljubomira Laha.