{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo već zaboravilo jednog od najznamenitijih bh. slikara

S
6.11.2010. u 18:20
0
14
Sarajevo već zaboravilo jednog od najznamenitijih bh. slikara
0
Na groblju Sv. Mihovil u Sarajevu, tiho kako je i živio, ispraćen je jedan od najznamenitijih bosanskohercegovačkih slikara koji je ostavio veliki trag u slikarstvu nekadašnje Jugoslavije, ali ništa manje nije bio cijenjen i u cijelom svijetu.
Ljubomir Ljubo Lah dok je bio mlađi mnogo je putovao, a kako je o njemu napisao u jednom od kataloga Dr. Vijeko-Božo Jarak, Lah je svjesno prihvatio život stanovita
odricanja i žrtve, osame i društvena zaborava, te je posljednje dane života provodio je u svoja četiri zida, uz muziku i slikarski stalak, prelistavajući monografije svjetskih slikara.

Pored brojnih svjetskih priznanja, Lah je bio i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, a iza sebe ostavio je bogat i osebujan opus umjetničkih djela i ostvarenja, koja se nalaze u posjedu uglednih svjetskih galerija, galerista i privatnih kolekcija.

Od Ljubomira Laha danas su se u Sarajevu oprostili članovi porodice i najbliži prijatelji. Sramotno je da nije bilo više slikara, kako onih koji su ga poznavali, tako i mlađih kojima su djela Laha zasigurno poslužila kao uzor u radu. Za srijedu je najavljena i komemoracija u čast Ljubomira Laha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: