Kultura
24

Sarajevo: Usvojena Deklaracija kandidature projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu

Klix.ba
Članovi Općinskog vijeća Centar Sarajevo su na posljednjoj sjednici, pod vodstvom predsjedavajućeg Općinskog vijeća prof. dr. Nedžada Ajnadžića, jednoglasno usvojili Deklaraciju kandidature projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir.

Vijećnici Općine Centar Sarajevo zvanično su usvojili i odluku da se poziv o priključivanju inicijativi kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir proslijedi članovima vijeća Općina Sarajeva, Gradskog vijeća Sarajeva i Skupštine Kantona Sarajeva.

Tekst usvojene Deklaracije objavljujemo bez izmjena.

Čin svečanog potpisivanja Deklaracije javni je i zvanični izraz kontinuiteta pokroviteljstva i podrške razvoju, koju su čelne ličnosti Sarajeva usmjeravale ka Projektu Ars Aevi od njegovog osnivanja 1992. godine.

Strategijske vizije Projekta Ars Aevi o formiranju kolekcije savremene svjetske umjetnosti Muzeja Ars Aevi "Umjetnost epohe" u Sarajevu, rođene su u ratu u prvoj godini opsade Sarajeva, sa jasnim konceptom uzdizanja iznad svih rasnih, religijskih i nacionalnih razlika, sa željom da umjetnost donese vječne poruke mudrosti i mira.

Kao jedinstven izraz internacionalne kolektivne volje, osnivačke izložbe Kolekcije Ars Aevi organizirali su najpoznatiji muzeji, centri i fondacije savremene svjetske umjetnosti zemalja šireg regiona Mediterana i južne Evrope, a sa svojim reprezentativnim doniranim djelima najpoznatiji umjetnici savremenog doba Planete Zemlje postali su osnivači Kolekcije Ars Aevi. U magičnom zagrljaju pozitivnih energija Projekta Ars Aevi, slavni arhitekta Renzo Piano je uradio i donirao Sarajevu arhitektonske Projekte budućeg Muzeja Ars Aevi za koji su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo dodijelili najljepšu lokaciju koja se dodiruje sa objektima posebnog arhitektonskog i historijskog značaja, Zemaljskog muzeja i Historijskog muzeja. Kao poseban izraz prijateljstva, Renzo Piano je projektovao, izgradio i građanima Sarajeva darovao pješački most koji ih preko rijeke Miljacke, u Vilsonovom šetalištu uvodi na teren-lokaciju budućeg Muzeja Ars Aevi.

U vizionarskoj procjeni, budući muzejski kvart imat će sve komponente impresivnog dugoročnog ekonomskog i razvojnog projekta, a Muzej Ars Aevi postat će trajna svjetska atrakcija, simbol mira i nove Evrope u Sarajevu, gradu susreta svjetova.

U uvjerenju da će Nobelova nagrada biti dodijeljena Projektu Ars Aevi u 2018. godini, koja obilježava 100 godina mira nakon Prvog svjetskog rata, u kojoj će biti izgrađen i inauguriran Muzej Ars Aevi, i u jasnom saznanju da kompleksni spoj kulturoloških, umjetničkih, etičkih, ekonomskih i razvojnih vrijednosti Projekta Ars Aevi daju zdrav i jasan osnov za ponosnu i dostojanstvenu kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir, članovi Općinskog vijeća Centar Sarajevo pristupaju potpisivanju Deklaracije na sjednici Općinskog vijeća u Sarajevu 28. januara 2016. godine.