{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Ulični performans "Presijeci" kao poruka da nasilju mora doći kraj

F
29.11.2014. u 13:32
100
0
Sarajevo: Ulični performans "Presijeci" kao poruka da nasilju mora doći kraj
100
Transkulturna psihosocijalna obrazovna Fondacija (TPO) u saradnji sa glumicama Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo danas je na trgu ispred Katedrale Srca Isusova upriličila ulični performans “Presijeci”.
Na ovaj način predstavljen je proces nastajanja nasilja u društvu kroz emocionalno stanje žrtava, te prenesene poruke o oblicima nasilja kroz govor tijela uz poruku da nasilju mora doći kraj.

"Performansom će se iskomunicirati problemi nasilja s kojima se posebno susreću žene u svim društvima", rekla je koordinatorica projekta Melika Šahinović.

TPO Fondacija se ovim performansom pridružuje svjetskoj kampanji 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Šahinović je navela da je ovo samo jedna od aktivnosti u sklopu kojih će se i narednih dana govoriti o ljudskim pravima.

Nakon uličnog performansa, programske aktivnosti će biti nastavljene panel diskusijom “Zanemari razlike” koju, zajedno sa TPO Fondacijom, danas poslijepodne organizuje Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo.

Panel diskusija će obuhvatiti teme o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje, kako bi se suzbili incidenti koji su nastali usljed predrasuda, te aktivni odgovor na svaki govor mržnje.

Podršku ovoj akciji pružila je i sarajevska grupa “Konvoj” koja se ovom prilikom družila sa građanima i građankama Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: