Kultura
0

Sarajevo: U srijedu otvaranje Zimskog salona knjige

FENA
Uz predstavljanje najaktuelnijih naslova više od stotinu izdavača iz regiona i cijelog svijeta 13. decembra u Gradskoj galeriji Collegium artisticum počet će drugi Zimski salon knjige u organizaciji TKD Šahinpašić.

Zimski salon knjige trajat će do 24. decembra, a na prostoru od 1.200 kvadratnih metara okupit će 58 izlagača, od kojih 25 dolazi iz Srbije i Crne Gore, a 33 iz Bosne i Hercegovine. Atmosferu ovogodišnjeg Salona uljepšat će brojne promocije novih, ali i starih izdanja.

Direktor TKD Šahinpašić Tajib Šahinpašić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu najavio i generalni popust na knjige koji će iznositi 10 posto, uglavnom na stručnu literaturu, dok će mnogi izlagači ponuditi sniženje od 20 do 50 posto. Izdavači iz cijelog regiona i svijeta, koji ne budu imali vlastite štandove, svoja će izdanja izlagati na štandovima lokalnih izdavača.

U fokusu ovosezonske ponude bit će svi naslovi turskog književnika Orhana Pamuka, koji je nedavno okrunjen i Nobelovom nagradom za književnost.

Šahinpašić navodi kako je prostor u kojem je smješten drugi Salon knjige duplo povećan, te će mu tako na raspolaganju biti puni kapacitet Collegium artisticuma. Očekuje se ponavljanje prošlogodišnje posjete ovoj prodajnoj izložbi, koja je brojala 20-25.000 ljubitelja knjige.

Kada je riječ o PDV-u na knjige, organizator ističe da će ova manifestacija najbolje pokazati mizeran broj objavljenjih knjiga u periodu između dva salona, iako se izdavači nadaju da bi u septembru naredne godine mogle biti uvedene diferencirane stope PDV-a. Međutim, i dalje su u oblasti izdavaštva nedostatak državne potpore i nepostojanje otkupa knjiga, najveći problemi.

Šahinpašić potcrtava kako Zimski salon knjige nije zamišljen kao konkurencija velikom Međunarodnom sajmu knjige, koji se u proljeće održava u Skenderiji, jer je sajam više okrenut autoru i glamurozan je, dok je Salon posvećen kupcu i obojen je toplinom praznične kupovine.

Zimski salon knjige bit će otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a ulaz za sve je besplatan.