|

Sarajevo: U nedjelju predstavljanje knjige "Operacija jesen '94." Šefke Hodžića

Sarajevo: U nedjelju predstavljanje knjige "Operacija jesen '94." Šefke Hodžića
0
F
FENA
8.11.2007. u 15:13
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: U nedjelju predstavljanje knjige "Operacija jesen '94." Šefke Hodžića
"Operacija jesen '94." naziv je knjige novinara lista "Oslobođenje" Šefke Hodžića koja će sarajevskoj publici biti predstavljena u nedjelju 11. novembra u Domu Oružanih snaga BiH.
O knjizi će govoriti prof. dr. Ismet Dizdarević, prof.dr. Mirko Pejanović, prof.dr. Šemso Tucaković te generali Vahid Karavelić i Mustafa Polutak.

Autor Šefko Hodžić izjavio je za Agenciju Fena da ovim radom
navidjelo iznosi jednu od najkontroverznijih ratnih operacija Armije RBiH, koja je doživjela veliki fijasko.

Riječ je o operaciji "Jesen" koju je izveo 4. korpus Armije RBiH. Ona je počela 11. novembra 1994. godine, a cilj joj je bio oslobađanje Podveležja i Veleža.

On navodi da je tada komanda 4. korpusa u pozadinu iza srpskih položaja ubacila oko 1.000 boraca Armije RBiH, ali se dogodilo da linije nisu bile probijene te su se tako svi ti borci našli u okruženju.

"Nakon Srebrenice i Žepe, to je bila operacija u kojoj se najveći broj boraca našao u okruženju. Organizirano je njihovo izvlačenje, ali je u toj operaciji poginulo više boraca iz Podveležja i Veleža nego što je poginulo Žepljaka u julu 1995. godine, tokom njene odbrane. Pričao sam i o tome kako su izginuli najpoznatiji i najhrabriji hercegovački borci, a mnogi su bili ranjeni i zarobljeni", kazao je Hodžić.

Knjiga ne donosi samo podatke o operaciji "Jesen", iako je njoj posvećeno oko 80 posto knjige. Tu je i cjelovita priča o Pofalićkoj bici, zatim o tome zašto nije napadnuta Banja Luka 1995., gdje autor predočava informacije i dokumente o raznim domaćim i međunarodnim političkim igrama. Prezentirani su i određeni dokumenti o Srebrenici koje je posjedovao samo autor.

"Ovdje prvi put otkrivam i određena dokumenta o saradnji vojnog i političkog rukovodstva Armije iz istočnog Mostara i srpske vojske, u okviru koje je dolazilo do susreta između Ratka Mladića i Safeta Oručevića te drugih komandanata, što je jedan od fenomena našeg rata", ističe Hodžić.

Knjiga obiluje mnoštvom podataka i napisana je isključivo na osnovu arhivske građe, detaljnih zvaničnih izvještaja te razgovora s ljudima. Riječ je o ogromnoj građi koju čini oko 5.000 dokumenata posvećenih operaciji "Jesen". Pojedine dokumente koristio je i iz srpskih izvora, a djelo je praćeno i izborom od oko 70 ratnih fotografija.

Knjigu je izdao DES Sarajevo, a njena promocija u 13.00 sati zakazana je na sam dan akcije "Jesen" iz 1994. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.