Kultura
0

Sarajevo: U nedjelju predstavljanje knjige "Operacija jesen '94." Šefke Hodžića

FENA
"Operacija jesen '94." naziv je knjige novinara lista "Oslobođenje" Šefke Hodžića koja će sarajevskoj publici biti predstavljena u nedjelju 11. novembra u Domu Oružanih snaga BiH.

O knjizi će govoriti prof. dr. Ismet Dizdarević, prof.dr. Mirko Pejanović, prof.dr. Šemso Tucaković te generali Vahid Karavelić i Mustafa Polutak.

Autor Šefko Hodžić izjavio je za Agenciju Fena da ovim radom navidjelo iznosi jednu od najkontroverznijih ratnih operacija Armije RBiH, koja je doživjela veliki fijasko.

Riječ je o operaciji "Jesen" koju je izveo 4. korpus Armije RBiH. Ona je počela 11. novembra 1994. godine, a cilj joj je bio oslobađanje Podveležja i Veleža.

On navodi da je tada komanda 4. korpusa u pozadinu iza srpskih položaja ubacila oko 1.000 boraca Armije RBiH, ali se dogodilo da linije nisu bile probijene te su se tako svi ti borci našli u okruženju.

"Nakon Srebrenice i Žepe, to je bila operacija u kojoj se najveći broj boraca našao u okruženju. Organizirano je njihovo izvlačenje, ali je u toj operaciji poginulo više boraca iz Podveležja i Veleža nego što je poginulo Žepljaka u julu 1995. godine, tokom njene odbrane. Pričao sam i o tome kako su izginuli najpoznatiji i najhrabriji hercegovački borci, a mnogi su bili ranjeni i zarobljeni", kazao je Hodžić.

Knjiga ne donosi samo podatke o operaciji "Jesen", iako je njoj posvećeno oko 80 posto knjige. Tu je i cjelovita priča o Pofalićkoj bici, zatim o tome zašto nije napadnuta Banja Luka 1995., gdje autor predočava informacije i dokumente o raznim domaćim i međunarodnim političkim igrama. Prezentirani su i određeni dokumenti o Srebrenici koje je posjedovao samo autor.

"Ovdje prvi put otkrivam i određena dokumenta o saradnji vojnog i političkog rukovodstva Armije iz istočnog Mostara i srpske vojske, u okviru koje je dolazilo do susreta između Ratka Mladića i Safeta Oručevića te drugih komandanata, što je jedan od fenomena našeg rata", ističe Hodžić.

Knjiga obiluje mnoštvom podataka i napisana je isključivo na osnovu arhivske građe, detaljnih zvaničnih izvještaja te razgovora s ljudima. Riječ je o ogromnoj građi koju čini oko 5.000 dokumenata posvećenih operaciji "Jesen". Pojedine dokumente koristio je i iz srpskih izvora, a djelo je praćeno i izborom od oko 70 ratnih fotografija.

Knjigu je izdao DES Sarajevo, a njena promocija u 13.00 sati zakazana je na sam dan akcije "Jesen" iz 1994. godine.