|

Sarajevo: U galeriji Bela Vida otvorena izložba "Zašto psi?"

Sarajevo: U galeriji Bela Vida otvorena izložba "Zašto psi?"
196
Piše: N. J.
3.12.2013. u 20:36
40
komentara
196

dijeljenja
1/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U sarajevskoj galeriji Bela Vida u Importanne centru večeras je otvorena izložba pod nazivom "Zašto psi?" na kojoj su izloženi radovi holandske umjetnice Githe Van Euwen, te fotografije, slike i skulpture nekoliko bh. umjetnika.
Izložbom je predstavljena neraskidiva veza između čovjeka i psa koja korijene ima još u prahistorijskom dobu. Svečano ju je otvorila direktorica galerije Bela Vida Belma Mujezinović-Pribilović. Ona je navela da se u posljednje vrijeme dosta priča o napuštenim psima, te da je ovo dobra prilika da se još jednom ukaže na taj problem, odnosno na potrebu da se on adekvatno i humano riješi.

"Cilj izložbe je podizanje svijesti javnosti o problemu napuštenih pasa u pravcu afirmisanja humanog i učinkovitog načina rješenja problema, sa fokusom na dobrobit životinja, ali i ljudsku sigurnost", kazala je Mujezinović-Pribilović.

Na izložbu je došao jedan broj javnih ličnosti među kojima i predstavnici stranih organizacija u našoj zemlji, britanski ambasador Nigel Casey, italijanski Ruggero Corrias, holandski Jurriaan Kraak, bivši direktor Opće bolnice u Sarajevu Bakir Nakaš, muzičar Almas Smajlović, bivša Miss BiH Danijela Vinš i drugi.

Ispod nekih fotografija su postavljeni i natpisi sa citatima poznatih ličnosti, među kojima i "Srce čovjeka možemo cijeniti kroz njegov odnos prema životinjama" Immanuela Kanta, te "Pokupiš li gladnog psa i pomogneš mu da se oporavi, on te neće ugristi. Ovo je glavna razlika između psa i čovjeka" Marka Twaina. Također, među izloženim radovima su i četiri fotografije iz perioda rata u BiH, a koje je snimio britanski fotograf Tom Stoddart.

Izložba će biti otvorena za javnost do 5. decembra 2013. godine, a ulaz će biti besplatan.

Pozivaju se svi građani da danas posjete izložbu i potpišu deklaraciju o humanom rješavanju
problema pasa lutalica u BiH, koja će sutra biti predata u Parlament BiH.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...