{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Sve spremno za otvaranje 19. sajma knjiga i učila

F
16.4.2007. u 18:36
0
0
Sarajevo: Sve spremno za otvaranje 19. sajma knjiga i učila
0
Sarajevo: Sve spremno za otvaranje 19. sajma knjiga i učila
Sve pripreme za otvaranje ovogodišnjeg 19. međunarodnog sajma knjiga i učila i 9. bijenala knjige, predviđenog za 18. april, u završnoj su fazi, a dvorana Centra Skenderija spremna je da ugosti jedan od najvećih i najkvalitetnijih sajmova u regiji.
Na više od 5.500 metara kvadratnih prostora, stara i nova izdanja sarajevskim ljubiteljima knjige ponudit će 180 izlagača i suizlagača, na čak 130 štandova. U sajamskoj ponudi, od 18. do 23. aprila, učestvovat će izdavači s prostora BiH, ali i Švedske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Velike Britanije, Njemačke, Irana, Francuske i SAD-a.

Centralno mjesto, kao i do sada, bit će Bosanska kuća, na kojoj će biti organizirana većina predstavljanja novih izdanja, ali će ona ujedno biti i mjesto susreta izdavača, autora i publike te "pozornica" za čitanje proze i poezije.

Sastavni dio sajamskoj programa bit će i Treći međunarodni kongres bibliotekara slavista.

Predsjednik Organizacionog odbora kongresa Dragan Marković najavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu kako će centralna tema susreta bibliotekara ove godine biti "Tera incognita: Umjetnost bibliotekarstva", ali će u okviru nje pažnja učesnika kongresa biti usmjerena i na tri dodatne teme – Digitalna budućnost i mjesto bibliotekara u njoj, Kako sakupiti, sačuvati i prezentirati dokaze o ratnim zločinima na našim prostorima te izložba čuvene Karlove biblioteke iz Praga "Bosna u češkim izvorima".

Organizatori će odgovarajućim predstavljanjima obilježiti i 23. april, Međunarodni dan knjige i autorskih prava.

Prema još nezvaničnom programu prezentacija u Bosanskoj kući predviđeno je učešće mnogih zanimljivih domaćih i stranih autora, kao i prezentacije novih naslova. Tako se, u mnoštvu događaja, mogu izdvojiti otvaranje izložbe posvećene obilježavanju 100 godina Astrid Lindgren u organizaciji Ambasade Kraljevine Švedske, prezentacija novog djela Miljenka Jergovića "Drugi poljubac Gite Danon", predstavljanje bh. pisaca i izdavača iz dijaspore, izdanja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te mnogi drugi naslovi stručne literature i beletristike.

Sajam će vrata posjetiocima otvoriti već ujutru u 10.00 sati 18. aprila, dok je zvanično otvaranje ovogodišnje smotre knjige predviđeno za 19.00 sati. Ulaz za sve posjetioce će iznositi jednu KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: