Kultura
0

Sarajevo: Sutra predstavljanje dokumentarne serije "Otisci -15 godina poslije"

FENA
Nezavisna produkcijska kuća "XY Films" iz Sarajeva sutra će u Media Centru predstaviti dokumentarnu seriju "Otisci - 15 godina poslije".

Serijal "Otisci - 15 godina poslije" bavi se životom u sredinama s naslijeđem ratnih zločina. Svaka od 24 epizode posvećena je jednom bh. gradu, saopćeno je iz produkcije "XY Films".

Epizoda se sastoji od reportaže o životu 15 godina poslije početka rata i informativnog priloga koji daje sažetak sudskih presuda i činjenica utvrđenih pred domaćim i stranim pravosuđem.

Posljednja, 25. epizoda donosi presjek reakcija građana na javne projekcije emisija u njihovim sredinama.

Serijal je nastao zahvaljujući radu više od 30 medijskih profesionalaca iz cijele zemlje. Snimanje reportaža u 24 grada trajalo je 11 mjeseci. Pripremu za informativne priloge radila su tri istraživača i prikupila podatke iz 59 izvora.

Ideja serijala je da otvori prostor za razgovor o suočavanju s prošlošću obilježenom ratnim zločinima. Serijal se od oktobra ove godine emitira na BHT-u, a od decembra u programu FTV-a i RTRS-a.

Od januara naredne godine očekuje se početak prikazivanja na komercijalnim tv stanicama u zemlji, uključujući i satelitsko emitiranje.

Serijal će kuća "XY Films" besplatno ustupiti domaćim tv stanicama.

Uporedo s emitiranjem na televiziji, "XY Films" i Ambasada Švicarske u BiH organiziraju i javne prezentacije po bh. gradovima.

Nakon prezentacije, građani imaju priliku razgovarati i diskutirati o tome treba li nam suočavanje s prošlošću.

Serijal su podržale ambasade Švicarske, Kraljevine Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva.

Dobitnik je Erasmus EuroMedia medalje za izvanredan multimedijalni projekt koji promovira evropske vrijednosti. Nagradu dodjeljuje ESEC/Evropsko društvo za obrazovanje i komunikacije iz Beča.