Kultura
0

Sarajevo: Sutra počinje festival ekološkog filma "Eko oko"

FENA
Prigodnom svečanošću u Domu Oružanih snaga BiH sutra će u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" biti otvoren prvi međunarodni festival ekološkog filma "Eko oko", koji će trajati do 7. marta.

Nizom kratkih i dugometražnih filmskih ostvarenja ukazat će se na brojne ekološke probleme u zemljama Evrope i svijeta, kao što su promjene globalne klime, zagađenje, voda te nestanak prirodnih staništa za mnoge vrste životinjskog svijeta, sve uzrokovano čovjekovom aktivnošću.

Sedmodnevni program bit će koncipiran tako da će svaki dan biti posvećen jednoj od zemalja koje također realiziraju različite vrste ekoloških festivala. Tako će se ostvarenjima svojih autora festivalskoj publici predstaviti Italija, čijim će filmovima u subotu biti i otvoren festival, a slijedit će dan Portugala, Španije, BiH, Kanade, Armenije te Francuske.

Bosnu i Hercegovinu će na "Eko oku" predstaviti četiri autora sa sedam ostvarenja. Riječ je o filmovima homage Nijazu Abadžiću "Živjeti s prirodom" u režiji Sadete Munović-Smajlagić, "Bosanski lonac" i "Tritonova priča" u režiji Dinne Kassala, "Njegovo veličanstvo kotač" u režiji Lejle Panjete te ostvarenja "Nebeska berba", "Una, voda vodilja" i "Ubi nas razvoj" u režiji Nađe Mehmedbašić.

Festival će biti završen 7. marta u 20.30 sati, ali će u njegovom okrilju naknadno biti održana i dva specijalna programa.

Prvi će biti održan isti dan u 21.00 sat, kada će biti prikazano ostvarenje bivšeg američkog potpredsjednika Al Gorea "Neprijatna istina", za koje je dobio Nobelovu nagradu za mir 2007., rađeno u režiji Davisa Guggenheima, dok će 8. marta u 18.00 sati biti predstavljen film "11. sat" producenta Leonarda Di Caprija, rađen u režiji Nadie Conners.