Kultura
0

Sarajevo: Sinoć održana projekcija Lévyjevog filma "Bosna"

FENA
U povodu dolaska poznatog francuskog intelektualca, književnika, filozofa, scenariste i reditelja Bernarda-Henria Lévyja u Sarajevo, centar André Malraux sinoć je u prostorijama teatra SARTR-CDA organizovao projekciju njegovog dokumentarnog filma "Bosna".

Prije projekcije, prisutnima se obratio Lévy i pozdravio generala Jovana Divjaka, preživjele borce koji se pojavljuju u filmu te Edisa Osmića, vojnika koji se nalazi na posteru filma "Bosna"!

Nakon projekcije, Lévy je održao govor u kojem je pričao o važnosti Bosne i Hercegovine u Evropi, jer kako on to kaže „Bosna je srce Evrope“, o sjećanju i važnosti kolektivne memorije jednog naroda.

Na kraju, film je posvetio Aliji Izetbegoviću, „glavnom akteru filma Bosna!“ (Lévy).

Kao i prisutni u publici, Lévy je bio vidno dirnut filmom koji je gledao posljednji put prije četrnaest godina.

Iako nije bilo predviđeno, nakon Lévyjevog govora, uslijedila je projekcija njegovog drugog filma "Jedan dan u smrti Sarajeva", snimljenog 1992. Ovaj film, nastao iz potrebe, govori o početku rata u Sarajevu, o stradanju civila i kulturnog naslijeđa. Ovaj film nikada ranije nije bio prikazan u Bosni i Hercegovini.

Filmska večer je završena kasno navečer u prisustvu mnogih zvanica iz kulturnog i političkog života - predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić, bivši visoki predstavnik Schwartz Schilling, francuska ambasadorica Maryse Berniau, Ejup Ganić, Zdravko Grebo, Kemal Muftić i mnogi drugi.