Kultura
0

Sarajevo Sevdah Fest u misiji očuvanja sevdalinke

FENA
Sarajevo Sevdah Fest, njegovo treće izdanje, bit će održano od 25. do 30. juna u Bosanskom kulturnom centru.

Tokom šest festivalskih noći publici će se predstaviti nekoliko najboljih i najinteresantnijih muzičara iz BiH, ali i inostranstva koji će svaki na svoj način predstaviti jedinstvene pristupe tradicionalnoj narodnoj pjesmi sevdalinci.

Sarajevskoj će se publici predstaviti Marija Šestić & DrAmmar Project, Shaderwan Code, Cristina Soler & Pacoseco trío, Divanhana, Amira Medunjanin ft. Reka-Balkan River of Music i Mostar Sevdah Reunion.

"Drago nam je što SSF postaje tradicionalna manifestacija i već sada možemo reći da smo postali pravi brend. Ovo je ozbiljna priča koja na jednom mjestu okupi veliki broj kvalitetnih izvođača i ljubitelja sevdalinki. Bit će to sigurno šest prelijepih dana u BKC-u", kazao je idejni tvorac festivala Vlado Cabrera.

Osim festivalskog programa, ove godine će u okviru SSF-a biti održan i pretprogramom koji će trajati od 17. do 21. juna, gdje će priliku da nastupe dobiti mlade i talentirane sevdalije.

"Naša velika želja je na pravi način promovirati i popularizirati sevdah. Zbog toga ćemo u pretprogramu dati priliku mladima da nešto nauče od iskusnijih kolega. Pokušat ćemo na najbolji način približi bosansku izvornu pjesmu svima. Jedino je na taj način možemo sačuvati", ističe Cabrera.

Sarajevo Sevdah Fest namijenjen je očuvanju i promociji sevdalinke kao kulturno-historijske tradicije BiH, te očuvanju i promociji sevdaha među mladima.

Također, jedan od ciljeva je i stavljanje sevdalinke na mjesto koje joj i pripada kao kulturnom blagu i jedinstvenom, izvornom kulturnom proizvodu BiH.

Cijena karata za festival u pretprodaji iznosit će 10 KM, a na dan koncerata 15 KM, saopćili su iz Pres-službe Festivala.