Kultura
3

Sarajevo: Promovisan roman "Inkapsulirana tijela" Nedžada Ibrahimovića

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Historijskom muzeju u Sarajevu večeras je održana promocija knjige "Inkapsulirana tijela" bh. književnika Nedžada Ibrahimovića.

Promotori knjige bili su profesori Filozofskog fakulteta u Sarajevu Andrea Lešić-Thomas, Edin Pobrić i Enver Kazaz.

Autor Ibrahimović je kazao kako je roman nastao na nekoj inicijalnoj temi kako u svakome od nas postoje ili žive neka tijela u kapsulama kojima ne dozvoljavamo da se pojave, sa kojima ne dijalogiziramo i da je cijela ta priča o našim bivšim ja koja se nalaze u našim kapsulama poprilično nedijalektična, pesimistična i tako dalje.

"Jedna od ideja koje se u romanu mogu prepoznati je ta neka vrsta unutarnje dijalogizacije. Zbog toga glavni lik, profesor na fakultetu, pokušava ostvariti dijalog sa svojim bivšim ja, sa sobom kao djetetom, sa sobom kao dječakom koji je u nekim formativnim godinama do desete godine života sam postavio temelje za razvoj svoje ličnosti, a da mu je taj razvoj postao pomalo tajanstven. Tada profesor pokušava napisati roman na tu temu da bi putem romana pokušao dijalogizirati sa svojom prošlošću", rekao je Ibrahimović.

Andrea Lešić-Thomas je kazala kako se u romanu puno govori o seksu, te nešto o književnosti i filmovima. "Inkapsulirana tijela postoje u svačijim životima. Glavni likovi u ovom romanu se međusobno vole, ali se istovremeno i međusobno muče i proganjaju i to na veoma suptilne načine", kazala je između ostalog Lešić-Thomas.

Edin Pobrić je naveo kako se iz ovog romana može uvidjeti da je autor Ibrahimović puno toga pročitao. On je naveo kako se roman bavi velikim i ozbiljnim temama poput zlostavljanja djece, zločina..., dok je Enver Kazaz istakao kako je Ibrahimović napravio izvanredan roman kojeg je bilo strašno teško napisati.

Dijelove romana na promociji je čitao glumac Nermin Tulić. Izdavač knjige "Inkapsulirana tijela" je Buybook.