Kultura
0

Sarajevo: Promovirana knjiga Maje Dizdara "Mak Dizdar - sjećanja i fotografije"

FENA
Biblioteka Grada Sarajeva i Izdavačka kuća "Vrijeme" organizirale su u petak uvečer u Sarajevu promociju knjige Maje Dizdara "Mak Dizdar - Sjećanja i fotografije".

O detaljima iz sudbine, i književne i životne, Maka Dizdara, za kojeg je rečeno da je zasigurno najveći bosanski pjesnik kojeg je teško, vrlo teško doseći, pored autora je govorio Abdulah Sidran.

Makov sin, Majo Dizdar, ispisao je u knjizi i detalje očeve smrti, objasnivši da je umro odmah pošto je u stanu zatekao odluku tadašnjih vlasti o deložaciji.

Za Sidrana je, pak, rečeno da o najvećem, Maku Dizdaru, govori kao najveći živi bosanski pjesnik, a on je potaknuo dijalog i sjećanje na 'zvjezdane trenutke' stvaralaštva u Sarajevu u vremenu kad su živjeli Mak Dizdar i kasniji književni, muzički i sportski radnici, ali i drugi ljudi koji su gradu i njegovoj duhovnosti ostavili poseban pečat i šarm. Iako su na promociji bila neminovna poređenja sa sadašnjim stanjem besperspektivnosti, večerašnji događaj živo je podsjetio na tu ljepotu dijaloga.

Spomenuta je i godina 1966. u kojoj su objavljena dva neprolazna književna djela - "Derviš i smrt" Meše Selimovića i "Kameni spavač" Maka Dizdara.