{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Promovirana knjiga "Granice solidarnosti" autorice Gret Heller

F
15.12.2006. u 21:15
0
0
Sarajevo: Promovirana knjiga "Granice solidarnosti" autorice Gret Heller
0
Sarajevo: Promovirana knjiga "Granice solidarnosti" autorice Gret Heller
U saradnji s ambasadom Švicarske u BiH, Fondacijom "Friedrich Eber" u BiH te izdavačkom kućom "Buybook", večeras je u Sarajevu održana promocija knjige "Granice solidarnosti - Evropa i SAD u ophođenju s državom, nacijom i religijom", švicarske autorice Gret Heller.
Knjiga, kako je rekao jedan od njenih promotora prof.dr. Gajo Sekulić, na jednostavan način opisuje odnos Međunardne zajednice i SAD prema zapadnom Balkanu tj. zemljama bivše Jugoslavije.

"Knjiga je motivirana dramom Bosne (nastajala je u periodu od 1996.-2000.) i odslikava oklijevanje Evrope i Amerike prema cijelom regionu Balkana", kazao je Sekulić.

"Granice solidarnosti", između ostalog, opisuju proces razvoja BiH na svim nivoima, pokazuju slojevitost i kontradiktornosti međunarodne zajednice kao i njenog rada u BiH.

Autorica knjige dr. Gret Heller je, u svom obraćanju, istakla jedan segment knjige koji je, kako je kazala, njen lični stav.

"Godinama se vode polemike oko prijema Turske u EU a polemike, na istu temu, temu islama će se voditi i oko BiH. Ako postoji ijedna zemlja zbog koje treba diskutirati o ovom pitanju onda je to BiH. Islam pripada EU i dio je kulture te iste EU", kazala je dr. Heller.

U knjizi se, pored ostalog, jasno razabiru kulturno-historijske, religijsko-historijske i pravno-historijske razlike u razvitku kako Evrope i SAD tako i u njihovom odnosu prema regionu zapadnog Balkana a posebno BiH.

Gret Heller je rođena 1947. u Zurichu i svoju karijeru je započela kao pravnica. Obavljala je poslove ambasadorke Švicarske pri Vijeću Evrope a bila je i predsjednica Parlamenta Švicarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: