{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Prodajna izložba suvenira inspirisanih kulturno-historijskim blagom BiH

F
19.12.2006. u 12:58
0
0
Sarajevo: Prodajna izložba suvenira inspirisanih kulturno-historijskim blagom BiH
0
Sarajevo: Prodajna izložba suvenira inspirisanih kulturno-historijskim blagom BiH
Ekoudruženje "Neolit" priredilo je danas u Sarajevu prodajnu izložbu suvenira, izrađenih u okviru "Umjetničke radionice neolit i antika", koja je trajala od 19. oktobra do danas.
Izloženi su brojni suveniri rađeni od gipsa, keramike, gline, porculana i žice, a mlade umjetnike – učenike srednjih škola sa područja Općine Centar u njihovoj izradi inspirisali su autentični historijski artefakti sa tri arheološka lokaliteta – Butmira, Debelog brda te Ilidže.

Predsjednica Ekoudruženja "Neolit" Helena Polić kazala je za Fenu kako su pomenuta tri arheološka nalazišta u Sarajevu odabrana za motiv kako bi se promoviralo bogato kulturno-historijsko naslijeđe i vrijednosti BiH. Projekt izrade suvenira u okviru pomenute radionice podržala je Općina Centar, koja je Ekoudruženju obezbijedila i prostor, te Kantonalno i Federalno ministarstvo kulture.

Ona napominje da radovi nisu u potpunosti replika izvornih artefakata, već je svaki mladi umjetnik u rad unio dio svoje mašte i ideja. Izradi suvenira prethodili su i obilasci sva tri pomenuta nalazišta, kao i Muzeja Grada Sarajeva.

Od Butmirske kulture za izradu su odabrane figurice, posuđe i glave, sa nalazišta Debelog brda nakit i oružje, dok je antička Ilidža inspirisala izradu podnih mozaika. Cijene suvenira iznose od 5 do 10 KM.

Za najbolje radove bit će dodijeljene i tri nagrade. Prva se odnosi na otkup autorskih prava, dok će drugo i treće mjesto imati pravo na otkup eksponata.

Polić najavljuje i nove zanimljive radionice koje će u narednom periodu realizirati ovo Ekoudruženje, a sve u cilju promocije kulturno-historijskog blaga, očuvanja prirode i životne sredine, njenih ljepota i bogatstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: