U 74. godini života
119

Sarajevo: Preminula cijenjena solistica i profesorica Paša Gackić

I. B.
Paša Gackić također je bila i  direktorica Opere i Baleta Narodnog pozorišta
Paša Gackić također je bila i direktorica Opere i Baleta Narodnog pozorišta
Paša Gackić, istaknuta solistica, profesorica te nekadašnja direktorica Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, preminula je u 74. godini života.

Vijest o njenoj smrti podijelio je kolektiv Narodnog pozorišta Sarajevo na zvaničnoj Facebook stranici.

Paša je rođena u Sarajevu, 30. jula 1947. godine gdje je nakon završene srednje muzičke škole upisala Muzičku akademiju i diplomirala sa desetkom na odsjeku za solo pjevanje u klasi profesorice Brune Špiler. Iste godine upisala je i postidiplomski studij - koncertnog i operskog smjera, koje je također završila najvišom ocjenom.

Njena umjetnička djelatnost počinje u toku studija Solo pjevanja nastupima na javnim produkcijama, cjelovečernjim programima te koncertima "Veče mladih umjetnika", "Nove nade" kao i brojnim koncertima u organizaciji Muzičke omladine BiH.

Na sceni Opere Narodnog pozorišta debitirala je kao studentica četvrte godine u zahtjevnoj ulozi Micaele u operi "Carmen", pod ravnanjem maestra Ivana Štajcera. U istoj opernoj kući 1973. godine dobiva angažman kao stalni član ansambla - solista, gdje ostaje sve do 1993. godine s nizom ostvarenih vodećih uloga.

Pored zadataka kao soliste Opere NPS radila je i kao vokalni pedagog Hora Sarajevske opere, a nakon rata 1995., sve do umirovljenja, bila je vokalni pedagog solista Opere Narodnog pozorišta. Nastupala je širom Bosne i Hercegovine, u brojnim festivalskim i kulturnim centrima bivše Jugoslavije.

Godine 1993., nastupa na Svečanom novogodišnjem koncertu kojim, u opsjednutom Sarajevu, Narodno pozorište otvara vrata ljubiteljima opere i baleta.

U toku studija pokazuje veliki afinitet za pedagogiju te odmah po završetku studija postaje asistent u klasi red. prof. Brune Špiler gdje je i radila od 1974. do 1979. godine na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije u Sarajevu.

Godine 1990. biva imenovana u nastavno-umjetničko zvanje docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu za predmete solo pjevanje, metodika nastave solo pjevanja i osnovi vokalne tehnike.

Sedam godina kasnije, izabrana je za zvanje vanrednog profesora, a 2003. i redovnog, gdje ostaje sve do umirovljenja 2017. godine.

Gotovo punih 25 godina bila je šefica Odsjeka za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Od 1995. do 1999. godine, u najtežim godinama života i postojanja Sarajevske opere, bila je direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu kada s punim elanom i kolektivnom energijom na scenu postavlja operne naslove tzv. željeznog repertoara ("Tosca", "Trubadur", "Cavalleria rusticana" i druge). Prvu poslijeratnu opernu predstavu u Sarajevu izveli su upravo njeni studenti 1996. godine.

Iz njene klase izašao je niz uspješnih, afirmiranih opernih i koncertnih umjetnika, kao i vokalnih pedagoga, a većina njih danas čini temeljne solističke snage Sarajevske opere i bosanskohercegovačke operne umjetnosti.

Za svoj umjetnički i pedagoški rad dobila je niz značajnih nagrada i priznanja a među posljednjim su Zlatna plaketa Muzičke akademije u Sarajevu za izuzetan doprinos razvoju Muzičke akademije, muzičke umjetnosti, nauke i pedagogije u BiH, povodom 50 godina djelovanja 2006., te Nagrada Univerziteta u Sarajevu za najuspješnijeg profesora u akademskoj 2008/09. godini koju joj je dodijelio Senat Univerziteta u Sarajevu.

Datum komemoracije i ispraćaja Paše Gackić biti će naknadno objavljen.