Kultura
14

VIDEO / Sarajevo: Premijera filma "Sonja" sutra u u Art kinu Kriterion

FENA
U art kinu Kriterion u ponedjeljak će biti održana premijera dokumentarnog filma "Sonja”, koji prati život i nasljeđe jugoslovenske glumice Sonje Savić.

Osamdesetih godina 20. stoljeća svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslavensku kinematografiju. Sonja Savić postaje urbana ikona jugoslavenske generacije, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. Iako vrlo popularna 80-ih kao glumica u kultnim filmovima kinematografije bivše Jugoslavije, posljednjih godina se povukla iz javnog života i bila je veća zvijezda u Sloveniji gdje je snimala sa slovenskim rediteljem Janom Cvitkovičem filmove “Hleb i mleko” za koji je on dobio nagradu Zlatni lav za najboljeg debitanta u Veneciji 2001. godine, a zatim i film “Od groba do groba”, koji je postigao veliki uspjeh na međunarodnim festivalima.

U devedesetim godinama bira život izvan institucija, kritički društveni stav i bavi se eksperimentalnim kazalištem i videoumjetnošću. Iako se slovenski film vraća nakon 2000. godine u regionalnu kinematografiju, u kojoj je Sonja ostavila veliki trag, u isto vrijeme traje njena lična drama ogorčenja i izolacije, koja okončava preranom smrću u septembru 2008. godine.

Mediji su tada izvještavali kako je preminula od posljedica predoziranja heroinom.

Sarajlijama je ostala u sjećanju po svom dolasku u ovaj grad čim je mogla – jednim od prvih autobusa koji je nakon rata iz Beograda išao za Sarajevo. Film „Sonja” će biti na repertoaru art kina Kriterion od 17. - 19. septembra od 20.20 sati. Cijena ulaznice iznosi 5 KM, dok studenti ulaznicu mogu kupiti po cijeni od 4 KM. U 18 sati je na repertoaru film " Draquila: Italija drhti”, a prikazivat će se od 17.-19. septembra.

Dokumentarac koji kroz jednu prirodnu nepogodu kao što je veliki zemljotres u talijanskoj L’Aquili progovara o stanju države i talijanske "demokratije" pod Berlusconijem. Dokumentarni film nam daje odgovor na pitanja koliko se država brine za žrtve nepogoda i što je menadžment u vanrednim okolnostima?, saopćeno je iz Art kina Kriterion.