Kultura
0

Sarajevo: Predstavljen novi katalog Ars Aevi

FENA
U nedavno inauguriranom Depou Ars Aevi, smještenom u Centru Skenderija, večeras je u prisustvu brojnih zvanica i umjetnika predstavljen novi katalog Ars Aevi "Artefacts: Bosna i Hercegovina na Venecijanskom bijenalu 1993.-2003.".

Katalog na 316 strana prvi put predstavlja deceniju učešća bh. umjetnika na najprestižnijoj smotri savremene svjetske umjetnosti Venecijanskom bijenalu. Prvi bh. umjetnik koji je predstavio BiH na Bijenalu od njene nezavisnosti bio je Braco Dimitrijević.

Knjiga je ujedno i katalog izložbe "BiH na Venecijanskom bijenalu 1993.-2003." koju je Ars Aevi organizirao u saradnji sa Obala Art Centrom i Centrom Skenderija u aprilu 2005. godine u tada još devastiranom Domu mladih.

U njoj je, ne samo dokumentirano učešće bh. predstavnika na Bijenalu, već i predstavljen svaki autor pojedinačno - njegove faze, razvoj, izlagačka djelatnost i umjetnički pristup. Tekstove o umjetnicima te fotodokumentaciju radova pripremile su kustosice Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić i Maja Bobar, dok je Asja Mandić urednica izdanja.

Talijnski ambassador u BiH Alessandro Fallavollita ocijenio je kako katalog dosljedno prikazuje životnost koja krasi umjetnike BiH te svu njihovu kreativnost. Tu činjenicu dokazali su svojom umjetničkom sposobnošću i tokom rata, kada sa velikim dostojanstvom i posvećenošću nisu dozvolili da se ugasi plamen umjetnosti.

Kustosica Ars Aevi Asja Mandić kao cilj izložbe i kataloga navodi historiografsku obradu decenije internacionalne promocije bh. umjetnosti na Venecijanskom bijenalu, izlaganje autentičnih radova bh. predstavnika te ukazivanje na značaj njihovog učešća na ovoj smotri umjetnosti.

Generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić predstavio je posjetiocima dosadašnje kataloge projekta, kojima je svjetskoj umjetničkoj sceni bio predstavljan projekt Ars Aevi i ostvarenja bh. umjetnika.

Braco Dimitrijević, Nusret Pašić, Zoran Bogdanović, Mustafa Skopljak, Edin Numankadić, Jusuf Hadžifejzović te Maja Bajević, samo su neka od imena bh. umjetničke plejade, predstavljene u katalogu.