Ulična umjetnost
166

Sarajevo postaje grad javnih galerija, otvorena 14. izložba u haustoru

Klix.ba
Inicijativa H:ART udružena sa Obojenom klapom sinoć je otvorila četrnaestu po redu javnu galeriju u Sarajevu.

U haustoru u Ulici Hasana Brkića 47 oslikan je mural, a izložene su i grafike koje upotpunjuju mural.

"Želimo ljudima pokazati da ih ljubav grije, da nije sve crno i bijelo", kazao je Vedran Poričanin, jedan od autora izložbe. Njegov kolega, Armin Zimić kazao je da društvu žele ostaviti nešto iza sebe.

Obojena Klapa okuplja umjetnike koji imaju cilj razvijati uličnu umjetnost - izlazeći tako iz okvira galerija i čineći umjetnost dostupnu svima. Mural pod nazivom ”Neke ljude ljubav grije” je izrađen tehnikom slobodnog stila - u toku izrade murala nisu korištene skice ni šabloni, nego samo umovi mladih umjetnika.

Kućepazitelj Salem Begovac nije krio zadovoljstvo zbog izložbe.

"Uljepšalo mi je dan. Ovo puno znači za komšiluk. Ovo je novina i promjena u očima", kazao je Begovac.

Kao odgovor na tamnu svakodnevicu života u bh. društvu, H:ART inicijativom organizatori žele živote ljudi u zgradama učiniti ljepšim i slobodnijim ukrašavajući zajedničke prostore umjetninama mladih umjetnika.

"Jako nam je važno da nastavimo graditi zajedništvo i solidarnost u komšilucima, stvarati prilike za druženje komšija jer jedino udruženi možemo mijenjati našu stvarnost. S druge strane jako su nam važni mladi umjetnici i umjetnice i na ovaj način pokušavamo stvarati prilike da oni dijele sa nama ono o čemu promišljaju i stvaraju", kazala je jedna od troje pokretača H:ART inicijative, Lejla Kusturica.

H:ART nastavlja dalje donositi dašak umjetnosti u sarajevske haustore. Ako želite da i vas haustor bude oplemenjen kontaktirajte H:ART putem Facebooka.