Kultura
0

Sarajevo: Počeo prvi Internacionalni graffiti art festival

FENA
Tridesetak mladih umjetnika iz BiH, zemalja regiona te Njemačke, Italije, Francuske, Švicarske i Velike Britanije počeli su danas sa crtanjem murala na velikom zidu pored Olimpijske dvorane Zetra u Sarajevu, čime je otvoren prvi Internacionalni graffiti art festival "Balcan Express".

Festival je organiziralo sarajevsko Udruženje urbane kulture N.E.K.O., uz podršku Kantona Sarajevo, Švicarske agencije za razvoj i saradnju, Goethe instituta i Britanskog vijeća.

Planirano je da crtanje murala pored Zetre traje tri dana, nakon čega će se prići oslikavanju jednog tramvaja te javnom oslikavanju platna na Skenderiji. Zadnjeg dana Festivala, 26. augusta, održat će se radionica o temi "graffiti art", u saradnji sa Sarajevo film festivalom u okviru programa "Family Day".

Prema riječima predstavnika Udruženja N.E.K.O. Sandina Međedovića, osnovni cilj ovog događaja je prezentacija umjetnosti graffita u Sarajevu, obogaćivanje sadržaja u gradu te razbijanje mita da je oslikavanje zidova vandalizam, jer se radi o umjetnosti koja je već priznata u Evropi.

Među učesnicima Festivala, kaže Međedović, ima i onih koji su završili likovne umjetnosti, ali i ljudi drugih profesija.

Glavna tema murala čije je crtanje danas počelo bit će sloboda govora, a svi učesnici Festivala dat će doprinos toj slici.