{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Otvorena izložba "Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama"

F
31.8.2007. u 22:44
0
0
Sarajevo: Otvorena izložba "Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama"
0
Sarajevo: Otvorena izložba "Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama"
Sarajevo
Izložba fotografija "Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama" otvorena je u petak u auli Glavne pošte u Sarajevu.
Zajednički su je realizirali Vijeće Evrope i Švicarska ambasada u BiH uz pomoć Javnog preduzeća BH Pošta. Cilj je da postavkom u poštanskim centrima što veći broj građana BiH vidi njene poruke o potrebi zaustavljanja nasilja nad ženama u porodici jer su žene bića s jednakim ljudskim pravima.

Sa svim većim poštanskim centrima u Federaciji već je dogovorena daljnja postavka, dok je verbalna saglasnost postignuta i sa poštama u Republici Srpskoj.

Izložba je u Sarajevo doputovala iz Strasbourga. Otvorili su je specijalni poredstavnik Vijeća Evrope Tim Cartwright te zamjenik švicarskog ambasadora u BiH Gilles Roduit.

Cartwright je kazao da je izložba dio šire kampanje Vijeća Evrope čiji je cilj potaknuti 47 zemlje članice Vijeća da rade na zakonskoj i drugoj regulativi koja će podržati i zaštititi žene - žrtve porodičnog nasilja te da rade na strateškoj društvenoj borbi protiv ove pojave.

Jedna studija VE pokazuje da je u zemljama članicama ove asocijacije u kojima živi oko 800 miliona stanovnika do jedne četvrtine žena bar jednom od punoljetstva iskusilo nasilje, dok je jedna desetina žena doživjela seksualno nasilje. Od 12 posto do 15 posto žena bilo je izloženo fizičkom nasilju, kazao je specijalni predstavnik Vijeća Evrope.

U Sarajevu će postavka ostati 14 dana i za to vrijeme hiljade građana mogu vidjeti fotografije na kojima su ispisane potresne ispovijesti žrtava te poruke boraca za ljudska prava, a to su često žene iz različitih organizacija u svijetu ili članice parlamenata u različitim zemljama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: