Galerija "Roman Petrović"
0

Sarajevo: Otvorena izložba slika Muhameda Ćeifa

FENA
Muhamed Ćeif
Muhamed Ćeif
U sarajevskoj Galeriji "Roman Petrović" večeras je otvorena 15. samostalna izložba akademskog slikara Muhameda Ćeifa.

Predstavio je 27 djela rađenih u tehnici 'ulje na platnu', a ljubitelji likovne umjetnosti moći će ih pogledati do 27. septembra.

"S obzirom na manji izložbeni prostor Galerije "Roman Petrović", odlučio sam se za selektivnu izložbu i želio sam naparaviti jedan presjek te ovdašnjoj publici predstaviti sažetak deset godina svog rada, nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti. Sada imam namjeru krenuti s novim ciklusom, figuralnim slikarstvom s čvršćom formom " rekao je Ćeif

Motivi radova su iz života, s nazivima ciklusa - "Riba", "Impresija", "Motivi" i "Figuracija".

"Zastupio sam sva razmišljanja koja se me okupljala tokom godina", kazao je Ćeif, koji je do sada je imao i više kolektivnih izložbi i učestvovanja u umjetničkim kolonijama.

Izložbu je otvorio likovni kritičar Sulejman Bosto, naglasivši da Muhamed Ćeif kao slikar nastoji da očuva i dokaže izražajnu i doživljajnu vrijednost slike i boje, uzbudljivost bojene tvari, kao i njezine osjetilne i vizuelne punoće i iskustvo svijeta koje govori jezikom slikarstva.

"U toj svojoj igri on se prepišta impulsu neprestanog traganja i doživljajnih varijacija, u kojima je u svom slikarskom iskušavanju svijeta rukovođen vlastitim osjećanjima i vjerom da boja predstavlja supstrat svijeta i njegovih vidljivih lica i ljepote", naveo je Bosto.

Otvaranjem večerašnje izložbe , u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Galerija "Roman Petrović" je započela i novu umjetničku sezonu 2011./2012.