{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Otvorena izložba političkih karikatura "Ogledalo-BiH i Evropa"

F
4.6.2008. u 21:55
0
0
Sarajevo: Otvorena izložba političkih karikatura "Ogledalo-BiH i Evropa"
0
Sarajevo: Otvorena izložba političkih karikatura "Ogledalo-BiH i Evropa"
Foto: Sarajevo-x.com
Izložba političkih karikatura "Ogledalo-BiH i Evropa" otvorena je večeras u Sarajevu u gradskoj galeriji Collegium Artisticum.
Organizator izložbe je ambasada Njemačke u BiH u saradnji sa Gotehe institutom Bosne i Hercegovine.

Izložba "Ogledalo" pregled je karikatura poznatog holandskog karikaturiste Fritza Behrendta, koji je kroz karikature dao svoje viđenje BiH,a deset bh. karikaturista "odgovara" svojim viđenjem međunarodne zajednice.Tako uz Fritza Behrendta izlažu i Mirza Ibrahimpašić, Filip Andronik, Hasan Fazlić, Alija Hafizović, Đoko Ninković, Benjamin Muhamedbegović, Darko Samardžić,Goran Dujković, Anto Ivanković i Božo Stefanović.

Ambasador Njemačke u BiH Michael Schmunk rekao je da je ideju za ovu izložbu dobio kada je prilikom komemoracije u Potočarima, na dvanestgodišnjicu masakra u Srebrenici, u Domu kulture u ovom gradu vidio karikature Frutza Behrenta.

"Nijedna naučna knjiga, a i reportaža nije uspjela sudbonosne događaje tadašnjeg vremena predstaviti kao Behrendtove karikature", istaknuo je Schmunk te dodao da su poruke karikaturista moćne i jasne.

Direktor Goethe instituta u BiH Michael Schroen rekao je da je izložba kao i knjiga, koja je izišla povodom izložbe, pogled na istoriju.

Na kraju se obratio i to pozdravivši drugove i drugarice Fritz Behrendt, nekadašnji član pokreta otpora, član omladinskih radnih brigada koje su gradile po Jugoslaviji i BiH.

Osim političke karikature i poruke koju šalje na ovaj način Behrendt je takođe osnovao i Fondaciju Pomoć za Bosnu.

Obračajući se prisutnima Behrendt je rekao da je prije 50 godina došao u BiH na radnu akciju i tada je vidio ruševine. Kada je ponovo došao u BiH opet je vidio ruševine, ali, kako je istaknuo, te ruševine nisu nastale od neprijatelja izvana, nego od ljudi koji su zajedno živjeli.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: