Kultura
0

Sarajevo: Otvorena izložba političkih karikatura "Ogledalo-BiH i Evropa"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Izložba političkih karikatura "Ogledalo-BiH i Evropa" otvorena je večeras u Sarajevu u gradskoj galeriji Collegium Artisticum.

Organizator izložbe je ambasada Njemačke u BiH u saradnji sa Gotehe institutom Bosne i Hercegovine.

Izložba "Ogledalo" pregled je karikatura poznatog holandskog karikaturiste Fritza Behrendta, koji je kroz karikature dao svoje viđenje BiH,a deset bh. karikaturista "odgovara" svojim viđenjem međunarodne zajednice.

Tako uz Fritza Behrendta izlažu i Mirza Ibrahimpašić, Filip Andronik, Hasan Fazlić, Alija Hafizović, Đoko Ninković, Benjamin Muhamedbegović, Darko Samardžić,Goran Dujković, Anto Ivanković i Božo Stefanović.

Ambasador Njemačke u BiH Michael Schmunk rekao je da je ideju za ovu izložbu dobio kada je prilikom komemoracije u Potočarima, na dvanestgodišnjicu masakra u Srebrenici, u Domu kulture u ovom gradu vidio karikature Frutza Behrenta.

"Nijedna naučna knjiga, a i reportaža nije uspjela sudbonosne događaje tadašnjeg vremena predstaviti kao Behrendtove karikature", istaknuo je Schmunk te dodao da su poruke karikaturista moćne i jasne.

Direktor Goethe instituta u BiH Michael Schroen rekao je da je izložba kao i knjiga, koja je izišla povodom izložbe, pogled na istoriju.

Na kraju se obratio i to pozdravivši drugove i drugarice Fritz Behrendt, nekadašnji član pokreta otpora, član omladinskih radnih brigada koje su gradile po Jugoslaviji i BiH.

Osim političke karikature i poruke koju šalje na ovaj način Behrendt je takođe osnovao i Fondaciju Pomoć za Bosnu.

Obračajući se prisutnima Behrendt je rekao da je prije 50 godina došao u BiH na radnu akciju i tada je vidio ruševine. Kada je ponovo došao u BiH opet je vidio ruševine, ali, kako je istaknuo, te ruševine nisu nastale od neprijatelja izvana, nego od ljudi koji su zajedno živjeli.