|

Sarajevo: Otvorena izložba "Bosanska tradicija, ljepota i rad"

Sarajevo: Otvorena izložba "Bosanska tradicija, ljepota i rad"
0
F
FENA
6.12.2007. u 20:48
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: Otvorena izložba "Bosanska tradicija, ljepota i rad"
"Bosanska tradicija, ljepota i rad" naziv je izložbe bosanskih rukotvorina koja je u organizaciji NVO "Bosfam" iz Tuzle otvorena večeras u Domu Oružanih snaga BiH.
Fokus postavke stavljen je na bosanske ćilime te je tako izložen veliki broj različitih primjeraka, dimenzija, boja i dezena, ali su se mogli vidjeti i drugi zanimljivi primjerci ručnog rada, kao što su vuneni i proizvodi od konca – šalovi, kape, džemperi i drugi odjevni predmeti, kao i ukrasi od stakla te drugi suveniri.

Direktorica "Bosfama" Munira Beba Hadžić kazala je za Fenu kako je osnovna želja postavke promocija bosanskih ćilima, kao trajne vrijednosti sa ovih prostora, ali i drugih oblika ručnog rada koji su dio bh. tradicije.

Dodala je kako je sve proizvode ručno uradilo, heklalo ili plelo, koristeći isključivo domaći materijal, oko 200 žena Udruženja, koje su u proteklom ratu izgubile članove svojih porodica.

Izložba je prodajnog karaktera, a novac su namijenili organizaciji "Srcem za djecu koja boluju od raka" Sarajevo te daljem razvoju projekta. Cijene proizvoda su različite i kreću se od 20 do 1.000 KM.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Federacije BiH Spomenika Mićić, ne krijući razočarenje sramno malim odzivom posjetilaca na ovu humanitarnu akciju.

"Prosto je nedopustivo i nevjerovatno da večeras ovaj prostor nije pun i da Bosna i Hercegovina ne zna dati sebi podršku, a posjeduje tolike ljepote i vrijednosti. Nevjerovatno je da iz duše i ruke žene koja je izgubila sve najmilije, izvire ovakva ljepota", kazala je Mićić.

Ona je izrazila žaljenje što večerašnjom izložbom zbog slabe posjete nije odata počast bosanskoj ženi, ali je i izrazila nadu da će, kao i do sada, bosanska žena iz svake situacije izaći kao pobjednik. Poželila joj je da ubuduće živi drugačije uz bolju i snažniju podršku.

Izložba će biti otvorena naredna dva dana, do 8. decembra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.