{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sarajevo - Opsada u 40 slika" u Foto klubu Zagreb

S
1.9.2008. u 11:30
0
0
"Sarajevo - Opsada u 40 slika" u Foto klubu Zagreb
0
"Sarajevo - Opsada u 40 slika" u Foto klubu Zagreb
Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i potporom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Zagrebačkog fotokino saveza u Galeriji Fotokluba Zagreb Rikard larma predstavlja foto izložbu "Sarajevo: Opsada u 40 slika".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Izložba će se moći pogledati od 02. do 15. septembra 2008., radnim danom od 10 do16 sati, utorkom od 19 do 21.

Rikard Larma rođen je u Zavidovićima, gradiću središnje Bosne, 2. aprila 1954. godine. Završio je Srednju školu fotografskog smjera i od tada cijeli život radi, uči, kreira, stvara, promiče, promovira i živi fotografiju.

Prvi mu je učitelj bio otac Leopold, zatim se kao fotoamater usavršavao na tečajevima fotografije u višim razredima osnovne škole u Sarajevu, a potom u Foto-kino klubu 26. novembar – Novo Sarajevo, a kasnije i u Foto-klubu Novi Grad , kao i u Foto-savezu BiH i Foto-savezu Jugoslavije. I u amaterskom i u profesionalnom radu bavio se mnogim oblastima i žanrovima fotografije. Kao početnik fotoamater proslavio se life i portretnom fotografijom.

Kao fotoamater Rikard Larma je sudjelovao na brojnim žiriranim izložbama fotografije u zemlji i u svijetu, osvojivši vrijedne nagrade i priznanja. Bio je među najboljim fotoamaterima u BiH. S nepunih 20 godina postao je najmlađi Fotoamater prve klase u BiH i tadašnje zajedničke države Jugoslavije. Sada je nositelj počasnog umjetničkog zvanja - Kandidat Majstora fotografije Foto-saveza BiH. U februaru 1992. godine priredio je u Sarajevu, u izložbenom prostoru Općine Novi grad impresivnu izložbu Sunce na kojoj su bile izložene klasične fotografije i fotografije laboratorijskog eksperimenta. Izložba je podijelila sudbinu sa Sarajevom koji je tih dana osjećao svu vrelinu gelera granata.

Kao profesionalni fotograf u novinarstvu djeluje od svoje dvadesete godine radeći u različitim izdanjima novinske kuće Oslobođenje iz Sarajeva, Sportskim novinama, Večernjim novinama, Oslobođenju, Venu, Svijetu, Asu, Orbisu, Arki, Sanu i dugim, za područja estrade, umjetnosti, obitelji, politike, biznisa.

Kao mnogima početak i tok rata u BiH, a posebno opsada Sarajeva, promijenile su mu život. Pretvorio se preko noći u ratnog fotoreportera domaćih štampanih medija, a ubrzo i američke novinske agencije Associated Press.

Udruženja novinara Bosne i Hercegovine proglasilo ga je Fotoreporterom godine za 1994. ratnu godinu. Godine 1997. životni i profesionalni put ga odvodi s pozicije menađera Assiociated Press - Foto-operacije, u Izrael, gdje ostaje šest godina, a onda se seli u SAD, u Philadelphiju.

U SAD živi s obitelji, suprugom i dvoje djece. Više od četiri godine radi kao fotoreporter i urednik fotografije u listu Metro USA, izdanje za Philadelphiju.

I dalje je u vezi sa Sarajevom. Nastoji biti aktivan član Asociacije za umjetničku fotografiju u BiH (bivši Foto-savez BiH). Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH /ULUPUBiH (sâm priznaje - neaktivan), i povezan sa svijetom kao član nekoliko udruženja novinara i kao član udruge Da Vinci Art Alliance, Philadelphia.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: