|

Sarajevo: Obilježen završetak projekta "Turistička valorizacija trga At mejdan"

Sarajevo: Obilježen završetak projekta "Turistička valorizacija trga At mejdan"
0
F
FENA
13.9.2006. u 14:42
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: Obilježen završetak projekta "Turistička valorizacija trga At mejdan"
Predsjednik italijanske regije Toscana Claudio Martini i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac svečano su danas u sarajevskom parku At mejdan obilježili završetak projekta "Turistička valorizacija trga At mejdan", koji je finansirala regija Toscana u iznosu od 80.000 eura, a realizirala gradska uprava.
Izrazivši zahvalnost gostima iz Italije, Borovac je kazala da je realizacijom ovog projekta grad dobio uređen parkovski prostor i turistički označio kako At mejdan, tako i okolne turističke objekte.

Projekt je imao dva segmenta, turistički i infrastrukturni. U infrastrukturnom dijelu reguliran je donji tok Bistričkog potoka, koji je bio potpuno devastiran. Kako je rekla Borovac, zbog toga je dio parka bio potpuno nepristupačan građanima i nesiguran za kretanje i boravak.

Prema njenim riječima, At mejdan s okolnim objektima (Latinska ćuprija, Careva džamija, Aškenaska sinagoga, Sedam braće, Konak...) bio je do sada turistički zanemaren. Sada su stvoreni uvjeti da lokalitet postane omiljeno mjesto za turiste koji dolaze u Sarajevo i bude polazna tačka za turiste koje žele obići stari dio grada.

Pritom će im pomoći postavljena turistička mapa i infopult na kojim će imati sve potrebne informacije.

Predsjednik regije Toscana Claudio Martini je ocijenio da je u odnosu na prije četiri godine, kada je boravio u gradu, Sarajevo napravilo veliki pomak nabolje.

Kazao je da je zadivljen brzinom i željom da se prevaziđe ono što se dogodilo u ratu.

Izrazivši nadu da će Sarajevo imati još mnogo turističkih i drugih projekata, Martini je poručio da regija Toscana ostaje otvorena za svaki vid saradnje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.