Kultura
0

Sarajevo: Naučni skup o zaštiti sevdalinke

FENA
Prvi međunarodni naučni skup "Sevdalinka - muzičko-poetska svojstva i oblici predstavljanja i zaštite" bit će održan 20. marta u Bošnjačkom institutu u organizaciji Bošnjačke lige - Pokreta za ravnopravnost te u saradnji s Muzičkom akademijom u Sarajevu.

U radu ovog cjelodnevnog skupa učestvovat će 31 naučni djelatnik, estetičar, romanist i postdiplomac.

Pored Muzičke akademije Sarajevo i Filozofskog fakulteta, o sevdalinci će nizom naučnih izlaganja različitog karaktera govoriti i predstavnici Pedagoškog zavoda KS-a, Zemaljskog muzeja BiH, Pedagoške akademije u Zenici te drugi profesori i gosti iz Banje Luke, Mostara, Visokog te Ljubljane.

Predsjednik Bošnjačke lige Irfan Ajanović na današnjoj je konferenciji za medije sevdalinku nazvao sublimatom zajedništva naroda u BiH kroz minula stoljeća. Ona je i duhovno-kulturni te turistički brend BiH.

Po okončanju radnog dijela skupa posthumno će biti dodijeljeno i šest povelja zaslužnim pojedincima koji su dali veliki doprinos promociji i očuvanju sevdalinke. To su Jozo Penava, Himzo Polovina, Ismet Alajbegović Šerbo, Rade Jovanović, Safet Isović te Zaim Imamović.

Profesoru s Filozofskog fakulteta u Sarajevu Munibu Maglajliću ta će povelja biti uručena kao jedinom živom zaslužnom pojedincu za očuvanje sevdalinke.

Profesor Munib Maglajlić ustvrdio je da sevdalinka predstavlja višeznačnu usmeno-književnu folklornu tvorevinu koja je nastala spontano 50-ak godina nakon uspostavljanja osmanske vladavine u BiH i razvijala se niz stoljeća.

Za tu pjesmu velike vrijednosti postoje nesporazumi o klasičnoj usmenoj tradiciji i kasnijim pjesmama nastalim po uzoru na sevdalinku. Maglajlić potcrtava razliku ove izvorne narodne pjesme i popularnih narodnjaka, koji nastaju nakon Drugog svjetskog rata.

Sutrašnje prezentacije, kazao je, upravo žele dati prilog definiranju razlika između tih različitih muzičkih formi.

Predviđeno je da skup rezultira zaključcima čiji je cilj uvesti više reda u ovaj segment nematerijalne bh. kulturne baštine. Pokrenut će se i inicijativa za zakonsku zaštitu sevdalinke koja će biti upućena na adrese svih nivoa vlasti da bi u konačnici ta pjesma bila zaštićena kao bh. brend.

Ajanović navodi zanimljivost da se danas izvorni oblik sevdalinke može jedino čuti na RTV Podgorica u Crnoj Gori, dok je domaći mediji promoviraju u mnogo manjem obimu.

Jedan od zaključaka bit će i inicijativa za formiranjem arhiva sevdalinke te udruženja folklorista.

Skup će rezultirati štampanjem zbornika radova.