Kultura
0

Sarajevo: Međunarodna konferencija bibliotekara orijentalista

FENA
U organizaciji Bošnjačkog instituta i Fakulteta islamskih nauka, u Sarajevu je danas počela trodnevna godišnja konferencija Evropske asocijacije bibliotekara bliskoistočnih i orijentalnih rukopisnih zbirki (MELCOM International) koja se prvi put održava ne samo u BiH već i u regionu.

Konferencija je okupila stručnjake iz 12 zemalja, uključujući i predstavnike takvih institucija kao što su Biblioteka Univerziteta Harvard, Britanska biblioteka, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti...

Kako je za Agenciju Fena pred početak ovog značajnog kulturnog događaja izjavio predsjednik MELCOM International, holandski profesor Arnoud Vrolijk, ovo je organizacija bibliotekara koji se bave bliskoistočnim i islamskim studijima, pri čemu pojam "Bliski istok" treba uzeti u širem smislu, jer uključuje i bivše područje Osmanskog carstva.

U ovoj organizaciji, kaže Vrolijk, su svjesni da je u BiH tokom rata uništen veliki broj neprocjenjivo vrijednih orijentalnih rukopisa, te smatraju da bi trebalo poduzeti inicijativu da se obnove biblioteke, a ova organizacija bi pritom mogla pružiti pomoć u okviru svojih mogućnosti.

On je naveo da je islam bio službena religija ovog regiona više od 500 godina i njegovo kulturno naslijeđe svakako predstavlja integralni dio evropskog naslijeđa. Također, postoji aspekt ekonomskih i diplomatskih odnosa između ostatka Evrope i Balkana, odnosno Osmanskog carstva u cjelini, dok mnogi muslimani danas žive u Evropi.

Zato je za Vrolijka islamsko kulturno naslijeđe nedvojbeno dio evropskog naslijeđa, premda naglašava da nije siguran da svi dijele njegovo mišljenje.

  • Ljudi koji znaju povijest našeg kontinenta shvatit će da je islam velikim dijelom dio nje. Razliku ne čini to da li smo uvijek bili prijatelji ili neprijatelji, već da smo dijelili zajedničku historiju. To je važno naglasiti, rekao je Vrolijk.

Za Bošnjački institut je velika čast da su se bibliotekari orijentalisti praktično iz cijelog svijeta danas okupili u Sarajevu, kazala je Feni izvršna direktorica Instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić.

Ona naglašava da je među učesnicima iz inozemstva mnogo onih koji su tokom svoga rada imali kao temu BiH i njeno naslijeđe, te pisce i prepisivače s ovog podneblja.

Pritom će i domaći stručnjaci s Orijentalnog instituta i Filozofskog fakulteta u Sarajevu na ovom skupu ponuditi svoja iskustva u oblasti bibliotekarstva, te obrade rukopisnih djela što je značajno za učesnike, kazala je Rizvanbegović-Džuvić.