Kultura
178

Sarajevo je mali grad, a velika priča umijeća življenja u opsadi

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Sarajevo je grad koji je u 100 godina preživio tri rata. U historiju svijeta je ušao s Atentatom na austrijskog prestolonasljednika, a u svjetske medije vratio se tokom četiri godine opsade, na kraju dvadesetog stoljeća.

Historija Sarajeva bi trebala da bude predmet izučavanja za mlađe generacije i za sve one koji dolaze iz zemalja okruženja i svijeta.

Jedan do načina očuvanja i izučavanja historije tog grada je Projekt pod radnim nazivom ''Muzej opsade Sarajeva-Umijeća življenja 1992-1996-Fama kolekcija''.

Riječ je o projektu čiju je realizaciju pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i u partnerstvu s Općinom Centar pokrenuo i vodi Konzorcij sastavljen od četiri organizacije FAMA International, MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

Članica Konzorcija FAMA kolekcije Suada Kapić kazala je Feni da priča ''muzej'' , ili, kako je navela, edukativno-naučnoistraživačko/kulturološki centar traje već četiri godine i trajat će još dugo.

"Mislim da je važno da smo otvorili proces i da se stvari događaju. Kada pomislimo da to više ne postoji, sve se vrati na površinu. Nije lako ljude izvaditi iz straha, apatije, borbe za sopstveni opstanak, ravnodušnosti, ličnih interesa, da shvate da je ovo naš interes", navodi ona.

Do sada su sve radili sami, s najbližim saradnicima, od sada, kaže, mogu samo s drugima.

Ako bi se i drugi uključili u projekt i pomogli realizaciji ideje, Kapić je sigurna da bi se vratio smisao onim godinama opsade u kojim je svaki građanin ostajući u gradu bio dio odbrane tog grada.

U 21. stoljeću muzeji postaju pokretne virtualne izložbe u modernim postavkama da bi bili interesantniji generacijama koje dolaze.

"Kod nas riječ muzej vezujemo za naše muzeje koji ne mogu opstati na način na koji postoje desetinama godina. Naš projekt je jedna velika rekonstrukcija opstanka pod četverogodišnjim terorom gdje su inteligencija i kreativnost i veliki napor bili dnevni život svakog stanovnika Sarajeva", navela je Kapić.

Taj fenomen, dodaje, spada u kulturno naslijeđe svijeta jer svjedoči o nevjerovatnoj moći ljudske prirode da savlada ekstremne okolnosti.

Projekt ''Muzej opsade-Umijeće življenja 1992-1996-Fama kolekcija'' je zapravo živi edukativni organizam koji će podučavati o tome kako na bazičnoj osnovi može funkcionisati bolnica, liječenje, odbrana, škole, pozorišta, snabdijevanje vodom, strujom, proizvodnja hrane, transporta, u gradu u kome nije bilo struje, vode, hrane, grijanja, transporta.

"Sarajevo je mali grad, a velika priča", naglasila je članica Konzorcija Suada Kapić.

Fama kolekcija počela je s istraživanjima od prvih dana opsade do danas. Ona je velika platforma u koju se trebaju uključivati svi drugi relevantni izvori, smatra Kapić, da bi ''muzej'' postao mjesto učenja i razmjene znanja u regiji i svijetu.

"Da bismo to izveli trebamo lokaciju, finansije i objekt, i model za samoodrživost. Zvuči jednostavno, a nalazimo se na izuzetno teškoj teritoriji", zaključila je.

Općina Centar je kao glavni partner projekta osigurala zemljište površine 11.000 kvadratnih metara parka Hastahana i izdala urbanističku saglasnost za izgradnju muzeja i nastavit će rad na pripremi dokumentacije u svrhu izdavanja odobrenja za građenje.

Imajući u vidu jedinstven značaj projekta, planirano je da se projektno rješenje objekta osigura putem javnog međunarodnog natječaja, za što je u budžetu Općine Centar za 2015. planirano 150.000 KM.

Predloženo je da nosilac aktivnosti oko provođenja tog konkursa bude Asocijacija arhitekata u BiH.

Pošto realizacija jednog projekta zahtijeva velika finansijska ulaganja, planirano je da sredstva za izgradnju muzeja, osim Općine Centar i drugih nivoa vlasti, jednim dijelom osigura Konzorcij osiguranjem finansijske podrške i prikupljanjem donacija saradnjom i umrežavanjem bratskih gradova iz cijele Evrope i svijeta koji bi podržali ovu ideju,s Barcelonom na čelu koja bi trebala biti vodeći partner inicijative stvaranja ove mreže gradova.