Kafa sa Gillian Anderson
0

"Sarajevo je ljepši grad nego što sam mislila"

Piše: M. D.
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Posljednjeg dana 15. Sarajevo Film Festivala na Festivalskom trgu je održana Kafa sa Gillian Anderson, 41-godišnjom glumicom, koja je svjetsku slavu stekla kao agentica Dana Scully u seriji "Dosjei X".

Anderson je ovu priliku iskoristila da govori o naučnofantastičnoj seriji koja joj je donijela popularnost, ali i teškoćama koje je imala nakon završetka snimanja "Dosjea X", kada je reditelji i producenti nisu mogli gledati drugačije nego kao agenticu rođenu da rješava misterije.

U razbijanju ove predrasude, kako je ispričala, mnogo joj je pomogao režiser Willard Carroll, koji ju je 1998. godine angažirao za ulogu u filmu "Ljubavne igre" ("Playing by Heart"). Kako je rekla, to joj je bila jedna od omiljenih, najprije zbog toga što je i prije bila Carrollov obožavatelj, ali i iz razloga što je impresivna glumačka ekipa igrala u ovom ostvarenju - od Seana Conneryja, Angeline Jolie, Jona Stewarta do Gene Rowlands, Ryana Phillippea...

"Obožavala sam njegove prijašnje filmove i nadala sam se da će on drugima pokazati da ja mogu da radim i drugačije stvari", rekla je Gillian, koja je snimila devet sezona serije "Dosjei X", ali kaže da je u svakom trenutka uživala.

"Iako mi snimanje te serije nikad nije bilo mrsko, ipak je skroz drugačije raditi na seriji nego na filmu. Film vam dođe kao odmor, tempo je lakši. Dnevni pritisak na seriji je nešto najstresnije šta si čovjek može priuštiti. Obično smo devet mjeseci godišnje snimali seriju, tako da sam samo tri mjeseca imala šansu za odmor ili priliku raditi druge stvari", rekla je gošća SFF-a, koja će danas održati i predavanje učesnicima Sarajevo Talent Campusa.

Anderson je govorila i o svojim glumačkim počecima - prvu predstavu je postavila još kad je išla u šesti razred - ali i o budućnosti u kojoj se pored glume namjerava baviti i režijom.

"Vrlo sam zainteresirana za režiju. Ima jedna knjiga koju bih voljela pretvoriti u film i već neko vrijeme radim na tome", kaže Anderson, koja se u ovom poslu već okušala, jer je imala priliku režirati dvije epizode popularne serije u kojoj je igrala.

Na kraju razgovora koji je vodila s prisutnima rekla je i da je "Sarajevo mnogo ljepši grad nego što je mislila":

"Grad, stvarno, izgleda prelijepo i radujem se što ću danas popodne imati vremena za obilazak. Sinoć sam imala priliku prošetati Sarajevom, ali i lijepo se najesti. Imate ukusnu hranu."

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com