{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Izložba posvećena "Belom Bori "

F
29.6.2012. u 21:14
0
1
Sarajevo: Izložba posvećena "Belom Bori "
0
Sarajevo: Izložba posvećena "Belom Bori "
Bekim Fehmiu
Dokumentarna izložba "Bekim Fehmiu - Bogatstvo izgubljeno u tišini" postavljena je u prostorijama art kina "Kriterion" u Sarajevu.
Bekim Fehmiu rođen je u Sarajevu 1936. godine i bio je jedan od prvih glumaca albanskog porijekla iz istočne Evrope koji je izgradio veoma bogatu karijeru kako u Jugoslaviji, tako i na zapadu.

Veliku popularnost u Jugoslaviji stekao je ulogom Belog Bore u filmu "Skupljači perja" iz 1967. godine.

Tokom karijere imao je zapažene uloge u više od 40 filmskih naslova različitih produkcija i tokom ovog perioda sarađivao je sa velikanima filmske industrije tog doba kao što su Dino de Laurentis, Džon Hjuston, Olivija de Havilan, Ava Gardner, Dik Bogard, Klaudija Kardinale i mnogi drugi.

Kroz hronološki prikaz njegovog života, od najranijeg djetinjstva do godina neposredno prije smrti, izložba sadrži prikaz sjajne i bogate glumačke karijere, ali je istovremeno i svjedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Na izložbi su i prikazani novinski intervjui urađeni sa njim u periodu od 1967. do 2001. godine, dijelovi knjiga, dokumenti iz ličnog života, fotografije, filmski posteri, ali i tonski i video zapisi. Koristeći najviše ono što je Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima, koji su objavljeni 2001. godine.

Organizatori izložbe su Associazione Trentino con i Balcani, a kustoskinja izložbe je Nevena Negojević. Ove godine navrašavaju se dvije godine od samoubitsva popularnog glumca. Izložba će biti postavljena do 5. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: