{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Izložba posvećena "Belom Bori "

F
29.6.2012. u 21:14
0
1
Sarajevo: Izložba posvećena "Belom Bori "
0
Sarajevo: Izložba posvećena "Belom Bori "
Bekim Fehmiu
Dokumentarna izložba "Bekim Fehmiu - Bogatstvo izgubljeno u tišini" postavljena je u prostorijama art kina "Kriterion" u Sarajevu.
Bekim Fehmiu rođen je u Sarajevu 1936. godine i bio je jedan od prvih glumaca albanskog porijekla iz istočne Evrope koji je izgradio veoma bogatu karijeru kako u Jugoslaviji, tako i na zapadu.

Veliku popularnost u Jugoslaviji stekao je ulogom Belog Bore u filmu "Skupljači perja" iz 1967. godine.

Tokom karijere imao je zapažene uloge u više od 40 filmskih naslova različitih produkcija i tokom ovog perioda sarađivao je sa velikanima filmske industrije tog doba kao što su Dino de Laurentis, Džon Hjuston, Olivija de Havilan, Ava Gardner, Dik Bogard, Klaudija Kardinale i mnogi drugi.

Kroz hronološki prikaz njegovog života, od najranijeg djetinjstva do godina neposredno prije smrti, izložba sadrži prikaz sjajne i bogate glumačke karijere, ali je istovremeno i svjedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Na izložbi su i prikazani novinski intervjui urađeni sa njim u periodu od 1967. do 2001. godine, dijelovi knjiga, dokumenti iz ličnog života, fotografije, filmski posteri, ali i tonski i video zapisi. Koristeći najviše ono što je Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima, koji su objavljeni 2001. godine.

Organizatori izložbe su Associazione Trentino con i Balcani, a kustoskinja izložbe je Nevena Negojević. Ove godine navrašavaju se dvije godine od samoubitsva popularnog glumca. Izložba će biti postavljena do 5. jula.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: