Nova knjiga
46

Sarajevo Graphics Group marljivo radi na digitalnoj prezentaciji kulturnog naslijeđa

I. S.
Knjiga "Prezentacija i očuvanje kulturnog naslijeđa pomoću virtuelne i proširene realnosti" Selme Rizvić, Vensade Okanović, Dušanke Bošković i Ivone Ivković-Kihić opisuje projekte istraživačke grupe Sarajevo Graphics Group s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu od 2016. do 2022.

Ona je nastavak publiciranja metodologije i tehnika kompjuterske grafike koje je za potrebe digitalizacije kulturnog naslijeđa razvila i primijenila ova ekipa, proširena sa multidisciplinarnim timom pisaca, reditelja, glumaca, arheologa, historičara, scenografa, kostimografa, muzičkih umjetnika, montažera, snimatelja, make-up artista i dizajnera, okupljenih u Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba.

Prezentirani su projekti digitalnog kulturnog naslijeđa rađeni tehnikama virtuelne i proširene stvarnosti. Opisano je učešće u H2020 projektu iMARECULTURE, produkcija prvih VR filmova u Bosni i Hercegovini, razvoj multiplayer VR aplikacije u okviru Creative Europe projekta Real Heroes te veliki broj lokalnih i međunarodnih projekata.

Istraživački rezultati mnogih od ovih projekata su objavljivani tokom godina na naučnim konferencijama i u časopisima na engleskom jeziku, ali ovo je prva publikacija tih istraživanja na bosanskom jeziku, čime se daje prilika BH javnosti da se upozna sa rezultatima digitalizacije i multimedijalne prezentacije kulturnog naslijeđa koje je ovaj tim postigao.

Knjiga je izdata u elektronskom formatu i besplatno dostupna na linku. Naslov svakog poglavlja vodi na trailer video ili web stranicu opisanog projekta. Knjiga je pisana jezikom razumljivim što široj populaciji čitalaca koje zanimaju mogućnosti i rezultati upotrebe digitalnih tehnologija u prezentaciji, očuvanju i popularizaciji kulturnog naslijeđa.