Kultura
0

Sarajevo grad filma: Počinje snimanje filmova na sarajevskim lokacijama

FENA
U narednim danima na sarajevskim lokacijama snimat će se kratki igrani filmovi "See You In Sarajevo", rediteljice Vanje Sviličić (Hrvatska) i "The Roof" Matije Debeljuha (Hrvatska). To su dva, od pet odabranih projekata koji će biti realizirani do ljeta u Sarajevu, i predstavljeni na narednom 14. Sarajevo film festivalu, saopćeno je u srijedu iz SFF-a.

Projekt Sarajevo grad filma, pokrenut na inicijativu Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta, a čiji je realizator Sarajevo film festival, okupio je ekipu mladih filmskih autora iz regiona, učesnika Prvog Sarajevo Talent Campusa, kojima će se pridružiti i neki od najznačajnijih filmskih stvaralaca iz ovog dijela Evrope. Osnovni timovi sastavljeni su od učesnika Sarajevo Talent Campusa iz najmanje dviju različitih zemalja.

Uz rediteljicu Sviličić, u realizaciji filma See You In Sarajevo učestvuju i producent Siniša Juričić (Hrvatska), te glumica Manca Dorrer (Slovenija), a timu su se priključili i glumci Emir Hadžihafizbegović (BiH) i Leon Lučev (Hrvatska). Producentica Debeljuhovog filma The Roof je Antoneta Kusijanović (Hrvatska), dok glavne uloge tumače Adnan Hasković i Alma Terzić (BiH).

Filmovi će se snimati u Sarajevu, a kako je to predviđeno i propozicijama projekta Sarajevo grad filma, izvršnu produkciju potpisuju bh. kompanije. Izvršnu produkciju prva dva filma koji se snimaju, See You In Sarajevo i The Roof, radi Scout Film.

A početkom juna očekuje se dolazak i preostalih ekipa, te početak snimanja filmova Alena's Journey reditelja Karoly Ujj-Meszarosa iz Mađarske, Sarajevo Spring Nikoline Barić iz Hrvatske i Shopping Alena Drljevića iz BiH, saopćeno je iz SFF-a.