Kultura
0

Sarajevo film festival: Tristo šezdeset pet dana

Oslobođenje
Dvanaesti Sarajevo film festival održat će se ove godine od 18. do 26. avgusta i ponuditi u okviru svojih programa sadržaje koje ljubitelji filma očekuju s nestrpljenjem, od festivala do festivala.

Mnogima je uz ovu sve prestižniju filmsku smotru koja je Sarajevu donijela i nešto od svjetskog glamura, prva asocijacija crveni tepih. I ličnosti koje će njime pod reflektorima, praćene blicevima i televizijskim kamerama, prošetati tih festivalskih noći.

[SLIKA]3[/SLIKA]

A iza svog tog sjaja i blještavila ostalo je 365 dana, ispunjenih svakodnevnim radom kako bi sve besprijekorno funkcioniralo tih “samo” osam dana. Predstavnici Sarajevo Film Festivala u protekloj godini bili su prisutni na najznačajnijim filmskom festivalima širom svijeta.

Prije svega, članovi direkcije i selektori u cilju promocije SFF-a i bh. kinematografije, kao i ostvarivanja novih kontakata, traganja za novim filmovima bili su u Kanu, Berlinu, Roterdamu, Sofiji, Solunu...

Mnogo toga zabilježeno je i u medijima. Ovaj izbor je samo ilustracija da Festival intenzivno traje između dva crvena tepiha.

Mirsad Purivatra član žirija na festivalu “goEast”

Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra boravi na filmskom festivalu goEast u Wiesbadenu u svojstvu člana žirija Takmičarskog programa. Riječ je o jednom od najznačajnijih festivala centralnoevropskog i istočnoevropskog filma.

Ovogodišnji žiri, kojim predsjedava istoričar filma Ulrich Gregor (Njemačka), sačinjavaju i reditelj Boris Mitić (SCG), direktorica Hungarian Film Union Éva Vezér (Mađarska) i producentica Elena Yatsura (Rusija).

[SLIKA]1[/SLIKA]

Poziv Mirsadu Purivatri da učestvuje u izboru dobitnika nagrada na ovoj filmskoj smotri predstavlja još jedno priznanje za Sarajevo film festival. Također, raduje činjenica da su u glavni program goEast festivala uvrštena čak dva filma iz Takmičarskog programa 11. Sarajevo film festivala. Riječ je o dobitniku prestižne nagrade Srce Sarajeva za najbolji film Leidi Zi bugarskog reditelja Georgi Djulgerova, te Delo osvobaja, slovenačkog reditelja Damjana Kozolea, čiji je glavni glumac Peter Musevski nagrađen Srcem Sarajeva za najbolju mušku ulogu.

Sarajevo i Dubrovnik

U okviru projekta promocije Sarajevo film festivala u regiji, ove godine pokrenuta je zvanična saradnja gradova Sarajeva i Dubrovnika.

Sarajevo film festival će zajedno sa svojim dubrovačkim partnerom Adriatic Luxury Hotels 22. augusta organizovati jednodnevni izlet u Dubrovnik za 50 gostiju SFF iz svih sfera filmske industrije, te predstavnike medija.

U želji da putovanje bude iskorišteno i za produbljivanje već uspješne saradnje između hrvatskih i bosanskohercegovačkih filmskih autora, SFF je inicirao i sastanak zvaničnika BiH i Hrvatske – između ostalih ministra za kulturu i sport u Vladi FBiH Gavrila Grahovca i ministra za kulturu Republike Hrvatske Bože Biškupića na kojem bi se razgovaralo o kulturnoj saradnji dviju država na polju filmske umjetnosti i filmske proizvodnje.

Tokom posjete planirani su i susreti premijera Vlade Kantona Sarajevo, Denisa Zvizdića, županice Dubrovačko-neretvanske županije Mire Bucović, gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, gradonačelnice Dubrovnika Dubravke Šuice i predsjedavajućeg Gradskog vijeća grada Sarajevo Marina Ivaniševića.

Više od tri stotine gostiju na prijemu u Kanu

S ciljem promocije bosanskohercegovačke kinematografije i Sarajevo film festivala, treću godinu zaredom, pod pokroviteljstvom federalnog ministarstva kulture i sporta, na Cannes film festivalu, u utorak, 23. maja, održan je prijem za najuglednije predstavnike filmske industrije, filmske autore i predstavnike medija.

Domaćini prijema koji je održan na prestižnoj festivalskoj lokaciji Plage des Palmes bili su ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilo Grahovac i direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Prijemu je prisustvovalo više od 300 uglednih zvanica, među kojima su bili direktori najvećih svjetskih filmskih festivala: Marco Müller, direktor Venice film festivala, Geoffrey Gilmore, direktor Sundance film festivala, Thierry Fremaux, umjetnički direktor Cannes film festivala, Jerome Paillard, direktor Marketa Cannes film festivala, Kim Dong Ho, direktor Pusan film festivala, Sandra den Hamer, direktorica Rotterdam film festivala, mađarski reditelj Béla Tarr, kojem je posvećen ovogodišnji program Tribute To Sarajevo film festivala, te svi relevantni filmski autori iz regije…

Ovom prilikom Oscarom nagrađena producentica i povjerenica Fondacije Katrin Cartlidge,Cat Villiers objavila je da će ovogodišnji kustosi Fondacije biti britanski glumac Simon McBurney i Juergen Teller, jedan od najvećih svjetskih fotografa, koji će na svečanoj ceremoniji na 12. Sarajevo film festivalu objaviti ime dobitnika ovogodišnje stipendije.

“Love Sick” prikazan na Berlinaleu

Drugi realizovani projekat CineLinka, koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, Love Sick (Legaturi Bolnavicioase) rumunskog reditelja Tudora Giurgiua, premijerno je prikazan u srijedu, 15. februara u okviru programa Panorama 56. internacionalnog filmskog festivala u Berlinu.

Dugometražni igrani film Love Sick, koji je naišao na odlične reakcije publike u Berlinu, jedan je od devet projekata u CineLink selekciji 2004. godine.

Reditelj Tudor Giurgiu je obraćajući se publici nakon projekcije u prepunoj dvorani Cinestara, zahvalio svima koji su pomogli realizaciju njegovog ostvarenja, a posebno CineLinku i Sarajevo film festivalu, čiji predstavnici su prisustvovali svjetskoj premijeri filma Love Sick. Kako je istakao Giurgiu, bez pomoći CineLinka Love Sick ne bi mogao biti realizovan.

Podsjećamo, prvi realizovani projekat CineLinka Sasvim lično bh. reditelja Nedžada Begovića, prošle godine premijerno je prikazan na Tribeca film festivalu, te zatim na brojnim filmskim smotrama uz izuzetne reakcije publike i pohvale kritike.

Dobar glas

Jednodnevni izleti za goste Sarajevo film festivala, predstavnike medija i sponzore, poput posjete Mostaru ili raftinga na Neretvi, obilazak Sarajeva i nekadašnjih prvih linija fronta sa generalom Jovanom Divjakom, samo su neki od načina na koje Festival iz godine u godinu aktivira interes za turističkim potencijalom BiH.

Na ovaj način SFF pokazuje svojim gostima ljepote naše zemlje i upoznaje ih sa našom istorijom. Dosadašnje iskustvo pokazalo je kako ovaj vid promocije naše zemlje ima izuzetan odjek u svijetu jer je mnogo onih koji se iz godine u godinu ponovo vraćaju u Sarajevo, ali i prenose dobar glas o BiH u svojim zemljama.

Panel o ljudskim pravima

Treću godinu zaredom Sarajevo Film Festival, u saradnji sa švicarskom vladom, dodjeljuje nagradu za najbolji regionalni dokumentarni film koji se bavi temom ljudskih prava. Od ove godine švicarska vlada obezbjeđuje i novoustanovljenu oficijelnu nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film iz regije. Ono što je možda i značajnije od same nagrade jeste činjenica da ona potiče dijalog.

Sarajevo film festival je s vremenom postao mjesto ohrabrivanja dijaloga i podizanja svijesti o pitanjima ljudskih prava, uz stalno promoviranje umjetničkog izražaja u službi mira, humanizma i pravednosti.

Panel za ljudska prava koji će se i ove godine održati u okviru Festivala predstavlja idealno mjesto za razgovor o problemima koji se tiču ljudskih prava, kojima se angažirano bave filmski autori, obično u dokumentarnim filmovima koji potiču na razmišljanje otvorenim i iskrenim filmskim jezikom.

Akreditacije za profesionalce

Producenti, kupci, distributeri, predstavnici filmskih festivala i filmskih institucija, investitori, servisne kompanije mogu aplicirati za SFF Industry Accreditation.

Akreditacija vam pruža mogućnost ulaska na izabrane projekcije, dobivanje ulaznice sa filmove, učešće na festivalskim događajima i privilegirani pristup događajima organiziranim u okviru Industry Sekcije Sarajevo film festivala.

Rok za akreditovanje bio je 1. august, a cijena akreditacije 30 eura.

Takmičarski program - dokumentarni film

Cilj Takmičarskog programa – dokumentarni film Sarajevo film Festivala je da prikaže kreativne, nadahnjujuće i nadasve zanimljive radove iz oblasti dokumentarnog filma iz regije. Svake godine sve više filmskih profesionalaca posjećuje Sarajevo film festival, pa tako naši filmovi imaju priliku da budu viđeni, te nakon toga izabrani i pozvani na učešće na drugim međunarodnim filmskim festivalima.

Sarajevo Film Festival od ove godine uvodi novu nagradu. Riječ je o nagradi za najbolji dokumentarni film. Kao i ostale oficijelne nagrade Festivala, i ova nagrada nosi naziv Srce Sarajeva. Pobjednički film će dobiti i EDN Talent Grant, nagradu najveće strukovne organizacije na svijetu - EDN (Evropska mreža dokumentarnog filma). Treći put zaredom, naš žiri dodijeliće i nagradu za najbolji film koji tretira temu ljudskih prava, a koju finansira vlada Švicarske.

CineLink Partner Country

Svake godine, kao posebna inicijativa, realizuje se i projekat zemlje partnera, koji omogućava međusobno upoznavanje regionalnih filmskih profesionalaca i gostiju iz zemlje partnera, te pruža uvid u produkcijske i koprodukcijske mogućnosti, te u generalno stanje filmske industrije u zemlji.

[SLIKA]4[/SLIKA]

Zemlja partner CineLinka 2006. je Holandija.