Kultura
0

Sarajevo Film Festival otvara film "Dobro uštimani mrtvaci"

Sarajevo-X
Scena iz filma Dobro uštimani mrtvaci
Scena iz filma Dobro uštimani mrtvaci
Danas je objavljeno da će 11. Sarajevo Film Festival biti otvoren svjetskom premijerom filma bh. reditelja Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci", koji je uvršten u Takmičarski program Festivala.

I ove godine Sarajevo Film Festival potvrđuje svoj status najjačeg promotora bh. filma, što kroz čak tri bh. ostvarenja u programu Heineken Open Air Cinema, tri bh. ostvarenja koja će doživjeti svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa za kratki film, pet bh. filmova u Regionalnom dokumentarnom programu, te Drugi bh. nacionalni festival koji se organizira u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika BiH.

Scena iz filma Dobro uštimani mrtvaci
Cilj Sarajevo Film Festivala je i lansiranje bh. projekata na međunarodnu filmsku scenu. Ove godine Sarajevo Film Festival u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika pruža priliku našim autorima da posljednjeg dana SFF brojnim producentima, distributerima i predstavnicima filmskih festivala, koji ove godine dolaze iz svih krajeva svijeta, prezentiraju svoje projekte koji su u fazi pripreme, produkcije ili postprodukcije.

U okviru programa Heineken Open Air Cinema publika će, pored filma iz Takmičarskog programa Dobri uštimani mrtvaci imati priliku da vidi dugo očekivani film Go West reditelja Ahmeda Imamovića, te film Sasvim lično Nedžada Begovića koji imao svjetsku premijeru na Tribeca Film Festivalu.

Sarajevo Film Festival prvi put ove godine predstavlja Takmičarski program za kratki film u okviru kojeg će publika imati priliku da vidi svjetske premijere bh. filmova Neka se ovaj film zove po meni, Mladena Đukića, Prva plata, Alena Drljevića i Ram za sliku moje domovine Elmira Jukića.

U selekciju Regionalnog dokumentarnog filma uvrštena su bh. ostvarenja Pjesma ostaje ista Harisa Prolića, A propos de Sarajevo Harisa Pašovića, Ljubav na granici Miroslava Mandića, Don Seada Đikića i Sevdah, most koji traje Mire Erdevički.

U okviru Drugog bh. nacionalnog festivala publika će vidjeti igrana, dokumetarna i kratka ostvarenja bh. autora nastala u periodu 2004-2005, te ostvarenja studenata Akademije Scenskih umjetnosti Sarajevo Tragovi dijaspore i Akademije umjetnosti Banja Luke Heroji za jedan dan.