Zabava za sve generacije
1.7k

Sarajevo do kraja godine dobija prvi Muzej optičkih iluzija

S.H.P.
Prvi Muzej optičkih iluzija do kraja godine bit će otvoren u Sarajevu, na adresi Skenderija 28. Kako su iz Muzeja izjavili za Klix.ba, posjetioci će moći uživati u više od stotinu eksponata i instalacija i prostirat će se na 300 kvadratnih metara.

Ovakav koncept muzeja posljednjih godina je veoma popularan, kako u regionu, tako i u svijetu, a ekipa iz Muzeja već godinu dana vrijedno radi na ovom projektu.

Muzej optičkih iluzija će nuditi zabavan izlet u svijet iluzije za sve generacije, od sedam do 77 godina. Osim toga posjeta ovom muzeju pružit će vizuelno, čulno i edukativno iskustvo, najavili su.

Muzej će imati interaktivni koncept, a cilj je da posjetioci sami istražuju neobične prostorije. U svakoj od tih prostorija nalazit će se još neobičnije iluzije gdje će posjetilac prestati da bude samo posmatrač i postati učesnik i kreator tih iluzija.

"Svaki muzej ima neku svoju važnu poveznicu s mjestom u kojem se nalazi ili neku drugu karakteristiku, bilo da je riječ o odabiru boja i grafičkih elemenata. Naša ideja je da uz pomoć umjetnika koji budu radili na eksponatima, ugradimo elemente našeg kulturnog naslijeđa i prepoznatljive lokacije grada", rekli su nam iz Muzeja.

Sarajevski Muzej optičkih iluzija će imati sadržaje koji su popularni i prepoznatljivi za ovakvu vrstu muzeja. U sklopu muzeja naći će se i prodavnica suvenira i igraonica.

Ovakav prostor zasigurno će obogatiti turističku ponudu Sarajeva i uključiti se mrežu sarajevskih muzeja koji imaju mnogo toga za ponuditi. Osnivači se nadaju da će svojim konceptom i dinamikom koju nudi Muzej postati nezaobilazna tačka na mapi Sarajeva, po uzoru na glavne gradove u susjedstvu.