{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo će uz pomoć UNESCO-a dobiti novi muzej

F
13.6.2011. u 21:44
0
4
Sarajevo će uz pomoć UNESCO-a dobiti novi muzej
0
Sarajevo će uz pomoć UNESCO-a dobiti novi muzej
Zamjenika generalnog direktora UNESCO-a Francesca Bandarina ugostili su danas u zgradi Kantona Sarajevo premijer KS Fikret Musić, gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen te ministar kulture i sporta u Vladi KS Ivica Šarić, te su razgovarali o konačnoj realizaciji projekta Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi" i ulozi UNESCO-a u tom procesu.
Prije 15 godina predloženo je da ovaj projekt podrži UNESCO-a, ali to tada nije prihvaćeno.

Bandarini je kazao da je Sarajevo sada drugačiji grad, koji je obnovljen od poslijeratnih tragova, te da je UNESCO spreman podržati ovaj projekt.

Međutim, naglasio je, procesude za to su veoma duge i složene.

Izrazio je nadu da će evaluacija i ocjenjivanje projekta ovaj put dobiti više podrške, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Domaćini su gosta detaljnije upoznali o svim dosadašnjim aktivnostima oko ovog projekta, o realizaciji namjere stvaranja ovog Muzeja kao javne ustanove te ga upoznali s konceptom finansiranja izrade planske dokumentacije i finansiranja izgradnje objekta.

"Želimo do kraja ove godine dobiti kompletnu projektnu dokumentaciju, a zahvalni smo i Renzu Pianu što je ponudio svoju podršku u tome", kazao je Musić, dodajući da se nada skorom početku radova na izgradnji zgrade.

Na kraju sastanka Musić je zahvalio UNESCO-u na spremnosti da pruži podršku ovom projektu, te istakao da će se zajednički činiti više kako bi Sarajevo dobilo svoj Muzej savremene umjetnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: