|

FOTO
/
Sarajevo bogatije za dvije skulpture iranskih umjetnika

Sarajevo bogatije za dvije skulpture iranskih umjetnika
0
S
Sarajevo-x.com
15.2.2011. u 15:59
7
komentara
0

dijeljenja
U Muzeju Grada Sarajeva danas je upriličena svečana ceremonija predavanja dvije skulpture jednog od iranskih umjetnika, učesnika festivala Sarajevska zima, gradu Sarajevu.

Riječ je o portretima Abu-l-Qasema Ferdusija i Omera Hayyama, dvojice najznačajnijih pjesnika klasične perzijske književnosti. Jedan od najcjenjenijih i najboljih iranskih skulptora, Afšin Asfandiyari, u prostorijama Hanikaha i Iranskog kulturnog centra u Sarajavu naporno je radio kako bi u sklopu festivala Sarajevska zima i obilježavanje sedmice iranske kulture napravio ova dva portreta koja je danas poklonio istoimenom festivalu.


Asfandiyari je prepustio Ibrahimu Spahiću da on izabere odgovarajuće mjesto za pomenute skulpture u nekim od kulturnih ili naučno-obrazovnih ustanova grada Sarajeva. Skulptura pjesnika Ferdusija poklonjena je danas, a skulptura Omera Hayyama bit će uručena gospodinu Spahiću u srijedu u 13 sati u istim prostorijama. Ovaj čin samo je jedan od pokazatelja prijateljstva i privrženosti naroda Irana narodu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz pres-službe Sarajevske zime.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...