Kultura
4

Sarajevo art organizuje koncert Vladimira Markovića i Julijane Šulović

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu
Bošnjački institut u Sarajevu
Javna ustanova Sarajevo art organizirat će u petak, 13. aprila, u Bošnjačkom institutu koncert violiniste Vladimira Markovića uz klavirsku pratnju Julijane Šulović.

Na programu bit će djela kompozitora G. F. Hendla i J.Bramsa, saopćeno je iz Sarajevo arta.

Vladimir Marković je završio školu za muzičke talente u Ćupriji, a s 14 godina upisuje Akademiju u Novom Sadu. Ubrzo prelazi u Moskvu na prestižni konzervatorij P.I.Čajkovski gdje je i diplomirao.

Kao solist i kamerni muzičar nastupao je u zemljama Skandinavije, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Rumuniji, Kipru i u drugim zemljama Evrope.

Dobitnik je specijalne nagrade na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1991., kao finalist i najbolji jugoslavenski učesnik.

Intezivno se baveći pedagoškim radom, predaje kao docent na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti, također i na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a radi i kao profesor u muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu i školi za muzičke talente u Ćupriji.

Julijana Šulović počela je da svira klavir s pet godina u Muzičkoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu, gdje je završila niže i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Dragane Trajić.

Studirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kod prof. Igora Laska i Jasmine Gavrlilović, specijalizaciju i postdiplomske studije završila je na konzervatoriju "P.I.Čajkovski" u Moskvi u klasi prof. Mihaila Voskresenskog.

Dobitnica je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima.

Kao solist i kamerni muzičar svirala je na koncertima i festivalima u mnogim gradovima nekadašnje Jugoslavije, kao i u Rusiji, Estoniji, Velikoj Britaniji, Grčkoj.

Angažovana je kao klavirska saradnica u Muzičkoj školi "Mokranjac" i kao docentica na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.