Kultura
0

FOTO / Sarajevo: 7. festival BIMF donosi tri koncerta

FENA
Internacionalni muzički festival "Bosna" BIMF u ovogodišnjem će sedmom izdanju, koje će biti održano od 2. do 16. jula u Domu Oružanih snaga BiH, ponuditi tri koncertna događaja, obogaćena popratnim festivalskim dešavanjima.
Direktorica BIMF-a Zemira Masleša istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će glavni festivalski program koji će obuhvatiti koncertne izvedbe biti održan od 2. do 5. jula, dok će od 1. do 16. jula biti organizirane dvije izložbe.
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Festival će biti otvoren 2. jula koncertom Zagrebačkih solista koji će nastupiti sa solistom Minhenske filharmonije violinistom Sretenom Krstićem. Na programu će se naći djela Mozarta i Šostakoviča.

Uslijedit će koncert pijanistice i profesorice s Boston Univerziteta u SAD-u Janice Weber 3. jula, čiji će repertoar biti posvećen godišnjici velikog kompozitora Franza Liszta.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
"Pijanistica Weber je ekspert za Liszta, njegove iznimo teške i zahtjevne klavirske kompozicije", istaknula je Masleša.

Treći koncert održat će 5. jula duo iz Austrije "Nota bene", na čijem će se repertoaru naći djela Mozarta i Schuberta.

Popratni festivalski sadržaj donijet će publici dvije izložbe u galeriji IPC. Na prvoj će biti predstavljeni ručno rađeni instrumenti tarabuke sarajevskog umjetnika Harrisa Šipilovića Tarabuka, dok će druga donijeti fotografije umjetnika i dešavanja s prethodnih festivalskih izdanja.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
"Predstavljanje muzičkih instrumenata je novina Festivala. Ovaj put riječ je o tarabuku, iskonskom instrumentu koji se u prvobitnom obliku zadržao do danas", navela je direktorica BIMF-a.

Festival će također ponuditi i muzičke kampove za djecu, gdje će se na prvom s djecom svih uzrasta družiti i educirati ih članovi Zagrebačkih solista sa Sretenom Krstićem, dok će na drugom djeci biti predstavljena knjiga "Bio jednom jedan čiko, i zvao se Bach", kada će djeca također učiti komponirati.

Festival je podržao Grad Sarajevo, a ulaz na sva dešavanja je slobodan.