Kultura
0

Sarajevo 2007. domaćin simpozija posvećenog putopisnoj literaturi

FENA
Sarajevo bi tokom 2007. trebalo biti domaćin međunarodnog naučnog simpozija čiji je cilj da putopisnim dokumentima osvijetli karakteristike naše zemlje kao središta različitih civilizacija i kutura.

To je rezultat sedmodnevne posjete Sarajevu delegacije Geografskog centra za putopisnu literaturu iz Abu Dabija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Direktor Centra Nouri Jarah u ponedjeljak je na konferenciji za novinare izrazio fasciniranost Sarajevom i Bosnom kao sjecištem suživota različitih kultura i tradicija Istoka i Zapada.

Posjeta arapske delegacije organizirana je u okviru projekta "Istraživanje horizonata", a tokom boravka u BiH obišla je nekoliko najznačajnijih kulturnih i naučnih institucija, kao što su Filozofski fakultet, NUB, Zemaljski muzej, Gazi Husrev-begova biblioteka, Orijentalni i Bošnjački institut, Fakultet islamskih nauka te institucije u Mostaru.

Kako je kazao Jarah, riječ je o prvoj "izviđačkoj" posjeti delegacije ovog centra Bosni, s dugoročnim ciljem da se uspostave trajne kulturne i naučne veze s relevantnim bh. institucijama.

"Želimo napraviti simpozij iza kojeg će ostati određena djela ili učinci, a ne simpozij koji će završiti na praznoj priči. Razlog odabira BiH jeste i u njenom bogatstvu historijskim materijalima i spisima", ističe on.

Takav naučni skup bit će prilika za sagledavanje starih putopisa i zapisa bosanskih, ali i arapskih putopisaca koji su svojim pisanjima ostavili historijski trag o kulturi, tradiciji i običajima ljudi i zemalja kroz koje su prolazili. Pored rukopisa posvećenih Bosni, bit će predstavljeni i iznimno rijetki rukopisi arapskih putopisaca iz 10, 16. i 17. stoljeća s putovanja u Rusiju, Skandinaviju, Kinu, Jermeniju, SAD te druge zemlje.

Okupit će brojne naučnike, arabiste i orijentaliste, većinom iz arapskog svijeta, ali i Evrope. Simpozij, koji obično traje četiri dana, obiluje i dodatnim aktivnostima kao što su promocije knjiga i putopisne literature, izložbe materijala i pribora kojima se koristio putopisac, izložbe sadržaja stare čaršije te etnografske izložbe.

Poseban segment simpozija predstavljat će izložba starih fotografija Sarajeva, na kojima će se proučavati nošnja, zanimanja ljudi, razvoj tržišta i trgovine, tradicija i običaji u kućama i na ulicama, razvoj arhitekture i drugi bitni historijski i društveni elementi. Planirano je da se napravi i izložba savremenih slika o tragovima i putevima starih putopisaca kroz Bosnu.

Centar svake godine simpozije održava u različitim svjetskim prijestonicama te su do sada domaćini bili Maroko, Alžir, Sudan i Kina, a planira se u Iranu, Maleziji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Delegacija ove institucije planira u narednom periodu ponovo posjetiti Sarajevo kako bi s ključnim institucijama koordinirala aktivnosti na pripremi simpozija, ali i razradi dogovorene pojedinačne saradnje s brojnim bh. institucijama.